Dorpsscholen in Zeeland moeten blijven, maar is niet altijd in belang van kind

Een ruime meerderheid van de Zeeuwen wil kleine scholen in de verschillende dorpen openhouden. Want ‘als je het laatste dorpsschooltje sluit, gaat het van kwaad tot erger in het dorp.’ De leefbaarheid van het dorp gaat achteruit en er komen vaak ook geen gezinnen met kinderen wonen. Dat blijkt uit een enquête die bureau GfK heeft uitgevoerd in opdracht van Omroep Zeeland. Dat meldt Omroep Zeeland.

Zo’n 1.468 Zeeuwen hebben gereageerd op de stelling ‘Liever een basisschool in het eigen dorp dan een volledige basisschool op grotere afstand.’ 79 procent zegt het daarmee min of meer eens te zijn. 

Kwaliteit dorpsschool 

Op de tweede plaats komt het argument dat kinderen zelfstandig lopend of fietsend naar school moeten kunnen gaan. De eigen kwaliteit van de dorpsschool komt met 29 procent is terug te vinden op plaats vier: ‘Als het dichtbij is voelen kinderen zich beter thuis op school.’

Leerachterstand 

Een klein deel van de Zeeuwen vindt een school goed voor het dorp, maar niet altijd goed voor het kind. Zij vinden dat een grotere school in een andere plaats beter is voor het kind. Zo’n school kan een kind met bijvoorbeeld een leerachterstand meer kwaliteit bieden.

Overstap

Ook vinden veel Zeeuwen dat de overstap van een grote basisschool naar het voortgezet onderwijs makkelijker gaat dan vanuit een dorpsschool. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk