Lancering muziek-app De Nachtegaal tijdens Kindermuziekweek

Tijdens de Kindermuziekweek, op 9 april, wordt de educatieve app De nachtegaal gelanceerd. Het is de vijfde muziek-app van het Koninklijk Concertgebouworkest. Basisschoolleerlingen van de groepen 5 en 6 leren met deze nieuwe app op een speelse manier veel over muziek. Dat meldt Follow a muse. 

De digibord-app De nachtegaal is gebaseerd op een poëtisch geanimeerde video-opname van het muzieksprookje De nachtegaal met muziek van Theo Loevendie, uitgevoerd door het Concertgebouworkest. Het sprookje wordt verteld door acteur Rop Verheijen en is prachtig geanimeerd en geïllustreerd door illustrator Tjarko van der Pol.

Igor 

Hoofdpersoon van het verhaal is de trotse Igor. Hij vertelt hoe hij in het porseleinen paleis van de Chinese keizer terechtkwam en wat hem daar allemaal overkwam. Zijn verhaal draait om een echte en een mechanische nachtegaal. De een houdt van zijn vrijheid en zingt wat hij wil. De ander is schitterend, maar valt steeds in herhaling en gaat stuk.

Leerlingen zingen het Nachtegaallied en schrijven een eigen couplet. Het karakter van Igor geeft volop gelegenheid om met de leerlingen in gesprek te gaan over emoties.

Digitaal lesmateriaal 

In de app De nachtegaal zit alles wat een leerkracht nodig heeft. Het digitale lesmateriaal biedt kijk- en luisterfragmenten, gespreksstof, interactieve spellen, een activerende warming-up en nog veel meer voor een project van drie tot vier weken. Bijzonder is ook het extra videomateriaal waarin Theo Loeven die vragen over zijn compositie beantwoordt.

Educatieve muziek-apps 

De nachtegaal-app is de vijfde in een reeks educatieve muziek-apps van Uitgeverij Follow a Muse en het Concertgebouworkest. De andere zijn Carnaval der dieren (groepen 1 & 2), Peter en de wolf (groepen 3 & 4), Schilderijententoonstelling (groepen 5 & 6), Romeo en Julia (groepen 7 & 8).

De digibord-apps zijn gratis voor basisscholen, dankzij financiële bijdragen van fondsen. De nachtegaal is tot stand gekomen met de financiële steun van Jacobson Fonds, Ben Pauw Fonds, Bouwes Fonds, In Memoriam Hester van Kralingen Fonds, Helen Wieringa Fonds, Alfred Nijkerk Fonds. Leerkrachten kunnen een account maken bij www.followamuse.nl en direct gebruik maken van de digibordapps.

Door: Nationale Onderwijsgids