Met een poppenvoorstelling en een knutselwedstrijd brengt het Nibud het thema geld op een nieuwe manier de basisschool in. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting is geschrokken van het aantal kinderen dat op jonge leeftijd nog nauwelijks met geld bezig is. Het instituut wil het onderwijs meer betrekken bij de financiële educatie en heeft daarom samen met poppentheater Binky Babbelkous een poppentheatervoorstelling gemaakt. Op donderdag 24 juni vindt de première van deze voorstelling plaats op Basisschool de Kameleon in Eindhoven. Tevens vindt daar de aftrap van een knutselwedstrijd plaats.

Korte tijd goed besteden
Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat bijna de helft van de 7-jarigen nog niet met geld bezig is. Ook herkennen zij de waarde van euromunten nog niet. Het Nibud betreurt dat ten zeerste. Kinderen hebben maar een beperkt aantal jaren om op een veilig manier met geld om te leren gaan en die tijd moet goed besteed worden. Ouders zijn de eerst verantwoordelijken op het gebied van financiële opvoeding, maar daarnaast heeft het onderwijs hierbij een onmisbare rol. Ook zij kunnen de kinderen op spelenderwijs met geld om leren gaan. De poppenvoorstelling kan hierbij perfect ingezet worden.

Meneer Beer in het theater
Het poppentheater is gebaseerd op het Nibud-voorleesboek Meneer Beer. Het Nibud heeft dit boek vorig jaar op de markt gebracht, omdat er nog weinig voorlichtingsmateriaal voor de onderbouw van het basisonderwijs bestond. Inmiddels gebruiken 30 scholen het boekje in de klas en lezen er ruim 600 ouders uit voor.
Met het Poppentheater biedt het Nibud een nieuwe vorm van financiële educatie in het basisonderwijs. Hiermee worden de jongste kinderen op een leuke manier bereikt zonder dat het onderwerp te zwaar wordt. De voorstelling wordt uitgevoerd door poppentheater Binky Babbelkous. Zij maken al ruim tien jaar voorstellingen voor o.a. scholen, ziekenhuizen en bibliotheken.

Première in Eindhoven
De première vindt plaats in de stad Eindhoven. Eindhoven is al jaren actief om jongeren in de leeftijd van 6 tot 23 jaar beter te leren omgaan met geld. Het Preventie Informatie Team (PIT) van de gemeente heeft in het kader van schuldpreventie materialen en activiteiten ontwikkeld. Zo wordt er voorlichting gegeven in de klas en worden er lesmaterialen aangeboden. De gemeente werkt hierin vaak samen met het Nibud. Verder is de gemeente actief in individuele begeleiding voor jongeren die al schulden hebben. Uitgangspunt voor alle activiteiten is de financiële opvoeding van jongeren, waarbij ook de ouders betrokken worden.

Wedstrijd voor 6- en 7-jarigen
Het Nibud vindt het belangrijk dat kinderen leren sparen. Planmatig met je geld om kunnen gaan is een belangrijke vaardigheid die iedere volwassene nodig heeft. Daarom heeft het Nibud een wedstrijd in het kader van sparen opgezet. De klas die de mooiste spaarbiggetjes knutselt, wint voor iedereen het voorleesboek van Meneer Beer en een voorstelling van het Poppentheater. De gemeente Eindhoven start als eerste met de knutselwedstrijd.

Week van het Geld
Na de zomer, van 13 tot en met 19 september, vindt de Week van het Geld plaats, een speciaal onderwijsproject over geld voor het onderwijs. Deze week wordt georganiseerd door Wijzer in geldzaken, SchoolTV en Nibud. Tijdens deze speciale week krijgen kinderen in de les en via SchoolTV te maken met het thema geld. Het Poppentheater is een belangrijk onderdeel van deze week, net als de knutselwedstrijd en de andere lesmaterialen van het Nibud. Meer informatie over de Week van het Geld is te vinden op www.weekvanhetgeld.nl en www.nibud.nl/weekvanhetgeld.

Bron: Nibud