Bak nu snel pannenkoeken en leg er één op je hoofd, het is weer Sint Pannekoek

Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek’. Wie weleens een stripboek van Jan, Jans en de kinderen heeft gelezen heeft dit ongetwijfeld ergens zien staan. De hele familie met een stapel pannenkoeken op tafel en iedereen een pannenkoek op het hoofd. Vandaag is het weer zover, want dan wordt Sint Pannekoek gevierd. Alleen, wat houdt het feest precies in? En is het eigenlijk wel een feest of is het gewoon een verzinsel? De redactie van de Nationale Onderwijsgids zocht het voor je uit. 

Sint Pannekoek is ontstaan in 1899 in een klooster langs de Rotte, op de plek waar nu de Rotterdamse wijk Kralingen ligt. Daar woonde een jonge monnik genaamd Gerrit. Gerrit was jarig op 29 november en hij mocht kiezen wat hij wou eten. Dat werden natuurlijk pannenkoeken. Tijdens het avondeten was er een monnik met een kaal hoofd en hij had het koud. Gerrit pakte zijn eigen pannenkoek en legde deze op het hoofd van de monnik om hem warm te houden. 

De monnik en de engel

Precies op dat moment gingen de andere monniken bidden, ze vouwden hun handen en zeiden “Here, zegen deze spijze”, en vanuit het niets verscheen er een engel. Een engel met een gouden koekenpan. Bijna gelijk roken alle monniken de geur van versgebakken pannenkoeken. De engel gooide een pannenkoek op uit de pan, zo op het hoofd van Gerrit. De andere monniken riepen nadat ze van de schrik bekomen waren: “De Heer heeft ons een wonder gedaan. We hebben een heilige in ons midden.”

Jan Kruis 

Nu is dit natuurlijk wel een beetje een vreemd verhaal, en wij moeten eerlijk toegeven dat er nooit zoiets in het echt iets gebeurd. Het is een verzinsel uit de pen van Jan Kruis, de schrijver van Jan, Jans en de kinderen. Opa Gerrit heeft dit verhaal in de strip namelijk verteld aan zijn kleinkinderen, en die vonden natuurlijk dat moeder Jans er iets mee moest gaan doen. Pannenkoeken bakken en vader Jan ermee verrassen. 

Rotterdam en Groningen 

Dat maakt natuurlijk helemaal niets uit, want inmiddels wordt Sint Pannekoek groots gevierd, waaronder op veel scholen. In Rotterdam en Groningen komen jaarlijks (oké, nu even niet) honderden fans bijeen om dit feest te vieren. Soms wordt er zelfs een goed doel aan verbonden en wordt er geld ingezameld.

#sintpannekoek 

Op sociale media wensen mensen elkaar een vrolijke Sint Pannekoek toe, kijk maar eens op de hashtag #sintpannekoek. Daar zie je vaak ook foto’s en filmpjes van mensen met een pannenkoek op hun hoofd. Ze nemen het heel serieus en het zijn echt niet alleen maar fans van de stripboeken. 

De regels

Wat wordt er nu precies van je verwacht vandaag?

1. Iemand die heel goed een stapel pannenkoeken kan bakken;

2. Iemand die thuiskomt;

3: Eén of meerdere mensen die op dat moment, mét een pannenkoek op hun hoofd roepen: 'Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!'

Je kunt dit feest dus thuis met je familie vieren, maar je kan dit ook prima op school doen. Wat het het allerleukst maakt is om eerste de legende op te zoeken en die dan voor te lezen. Om dan vervolgens pannenkoeken te gaan bakken, één op je hoofd te leggen en de rest lekker op te eten. 

Je weet dus wat je moet eten vanavond! Vrolijke Sint Pannekoek allemaal! 

Door: Nationale Onderwijsgids
Bronnen: sintpannekoek.nl, Jan, Jans en de kinderen, jankruismuseum.nl