Derde editie van het Kindervragenuur in de Tweede Kamer

Op dinsdag 16 november 2021 vindt voor de derde keer het Kindervragenuur plaats. Kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Dongen, Genemuiden, Tilburg, Urk en Wagenborgen mogen dit jaar plaatsnemen in de blauwe Kamerzetels en bewindslieden ondervragen. Het Kindervragenuur is vanaf 12.30 uur live te volgen via de website en de app Debat Direct. Dit meldt de Tweede Kamer.

De kinderen van de verschillende basisscholen voelen bewindspersonen aan de tand over onderwerpen die hen bezig houden. De Nederlandse democratie, dierenwelzijn, landbouw, milieu en onderwijs komen aan bod. Uit alle inzendingen zijn vijf vragen geselecteerd. 

Vragen stellen aan bewindspersonen

De vijf winnende schoolklassen nemen op dinsdag 16 november plaats in de plenaire zaal waar zij hun vraag stellen. De betreffende bewindspersonen zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. In de ochtend bereiden de vragenstellers zich voor op het Kindervragenuur. Het Kindervragenuur wordt voorgezeten door Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. 

Motie van Rens Raemakers (D66)

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet.

Groot succes

De eerste twee edities waren een groot succes, waarbij er veel inzendingen binnen kwamen. Vorig jaar kon het Kindervragenuur in verband met de geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

Het Kindervragenuur op dinsdag 16 november is vanaf 12.30 uur te volgen via de livestream op de website en de app Debat Direct.

Door: Nationale Onderwijsgids