Op 64ste Boomfeestdag plant Prinses Irene een boom in het Prinses IreneBos

Prinses Irene opent op 10 november de Nationale Boomfeestdag in Alphen aan de Rijn. Samen met haar zoon Prins Carlos, haar dochter Prinses Margarita, schoondochter Viktória en 7 kleinkinderen plant ze een Levensboom in haar eigen Prinses IreneBos. De 7 kleinkinderen planten aansluitend met hun Alphense leeftijdsgenootjes ook bomen in het naar hun oma genoemde bos. Dit meldt Stichting Nationale Boomfeestdag. 

Stichting Nationale Boomfeestdag schenkt het Prinses IreneBos, mede namens de gemeente Alphen aan de Rijn, ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag. Hiermee wordt de Prinses bedankt voor haar jarenlange inzet voor de natuur, met bomen in het bijzonder en het betrekken van de nieuwe generatie daarbij. Zij zal na het planten een dankwoord spreken gericht aan de directeur Peter Derksen, die haar het bos in 2019 aangeboden heeft en die die dag na 28 jaar afscheid neemt van de Boomfeestdag.

De populier

Het bos zou eigenlijk in 2020 opengaan, maar door de coronapandemie is de Boomfeestdag een aantal keer uitgesteld. Woensdag planten 350 kinderen 100-den struiken en bomen in het Prinses IreneBos en plant de prinses dan eindelijk ‘haar’ boom, een populier, als openingshandeling. De populier staat volgens de Keltische Boomhoroscoop voor ‘Filosoof’ en past als geen ander bij de prinses. Bij de planting zijn de Alphense Kinderraad met kinderburgmeester Safae Ahannay aanwezig. Alphen aan den Rijn is de eerste gemeente met een Kinderraad.

Boomfeestdag de allereerste klimaatregel

Deze week wordt de Klimaattop in Glasgow gehouden. In 1953 werd er ook een wereldklimaatconferentie gehouden, waarbij VN-voorzitter Dag Hammerskjôld opriep tot een ‘World Festival of Trees’ om de aarde te redden en kinderen hierbij te betrekken. Staatsbosbeheer richtte toen Stichting Nationale Boomfeestdag op. Daarmee werd Boomfeestdag, wereldwijd gezien, de allereerste klimaatmaatregel. In 1957 werd de eerste Boomfeestdag gehouden met 1600 kinderen. Nu, 64 jaar later, planten jaarlijks 100.000 kinderen ruim 200.000 bomen en struiken. Net zoveel al 45 voetbalvelden bij elkaar.

KinderBomenTop

Vanwege de Klimaattop in Glasgow staat Boomfeestdag dit jaar nadrukkelijker dan ooit in het teken van het klimaat. Woensdag gaan 350 kinderen tijdens de KinderBomenTop het gesprek aan met volwassenen over klimaatonderwerpen als industrie, bebouwde omgeving, landbouw en landgebruik, mobiliteit en energie in relatie tot bomen. Zoon Prins Jaime heeft op verzoek van zijn moeder vanuit Glasgow een video-boodschap gestuurd waarin hij de kinderen succes wenst met de presentatie van hun klimaat-ideeën.

Door: Nationale Onderwijsgids