Gemeente Tubbergen informeert ouders over tijdig inschrijven basisonderwijs

Gemeente Tubbergen gaat ouders van kinderen in de leeftijd van 2 en 3 jaar een brief sturen met daarin de oproep om hun kinderen in te schrijven bij een basisschool. Scholen mogen dat zelf niet doen in verband met de privacywetgeving. Dit meldt de Tubantia.

De gehele procedure zou volgens de gemeente Tubbergen niet altijd duidelijk zijn voor ouders. Elk dorp in de gemeente heeft een eigen school en ouders gaan er standaard vanuit dat hun kind op vierjarige leeftijd bij de juiste school terechtkomt. Dat zou dan de school zijn in hun eigen woonplaats. Ouders schrijven daarom hun kinderen vaak te laat in en dat maakt het voor scholen weer lastig om groepen te maken en in te schatten hoeveel docenten ze nodig hebben.

Voorschoolse educatie

Behalve de oproep om kinderen bij een school naar keuze in te schrijven, wordt er in de brief ook informatie gegeven over de rechten en plichten uit de Leerplichtwet en de mogelijkheden van voorschoolse educatie. Die laatste optie is bedoeld om peuters met een taalachterstand bijles te geven en te voorkomen dat kinderen met een achterstand naar groep drie gaan.

Huis-aan-huis krant

Omdat scholen niet zelf contact op mogen nemen met ouders, wordt de informatie over vroegtijdig inschrijven via de eigen website gedeeld en via de huis-aan-huis krant. Helaas blijkt dat in de praktijk niet alle ouders dit meekrijgen.

Door: Nationale Onderwijsgids