Normal_books-1204029_1920

Om het plezier in lezen op de basisscholen te stimuleren, krijgen achttien Enschedese basisscholen een bibliotheek op school. Daarnaast volgen de leerkrachten op twaalf basisscholen het komende jaar extra trainingen om het leesonderwijs te versterken. De gemeente stelt eenmalig een startsubsidie ter beschikking van ruim 465.000 euro aan de Enschede openbare bibliotheek en aan de basisscholen om dit mogelijk te maken. Dit meldt de gemeente Enschede.

Met de Bibliotheek op School krijgen de scholen niet alleen een passende boekencollectie, maar worden er ook activiteiten georganiseerd en is er training voor een leescoördinator. De openbare bibliotheek krijgt ook subsidie om een soortgelijk concept te realiseren op twee kinderopvanglocaties, onder de naam Boekstart in de Kinderopvang. Het college van B&W heeft vorig jaar november bij de vaststelling van de aanpak van de onderwijsachterstanden budget gereserveerd voor deze extra investering.

Bibliotheek op School

De afgelopen maanden is met onderwijsbesturen overlegd op welke wijze het leesplezier het beste versterkt kan worden. In samenspraak met de kwaliteitsmedewerkers van de scholen is een pakket van mogelijke trainingen voor leerkrachten samengesteld, aangevuld met het aanbod van de Bibliotheek op School via de Enschedese openbare bibliotheek. In totaal hebben 25 basisscholen gebruik gemaakt van het aanbod om trainingen te volgen en of de Bibliotheek op School te starten.

Taalontwikkeling bij kinderen

De investeringen in het versterken van het leesplezier bij kinderen sluiten aan bij de nieuw opgezette campagne ‘Ga voor Taal’. Met deze campagne geven gemeente, bibliotheek, schoolbesturen, kinderopvang, GGD Twente, Alifa en andere partijen invulling aan doelstellingen die ook in de strategie Kansengelijkheid en het Uitvoeringsplan Laaggeletterdheid zijn genoemd, namelijk het zorg dragen voor meer eigentijdse en heldere informatie over het belang van taalontwikkeling bij kinderen. Een onderdeel daarvan is ook het beschikbaar maken van heldere informatie over voorschoolse educatie, zodat nog meer gezinnen met kinderen gebruikmaken van deze voorziening.

Door: Nationale Onderwijsgids