De kosten voor kinderopvang zijn flink uit de hand gelopen. Volgens de Rabobank stegen die kosten tussen 2005 en 2009 van 680 miljoen naar 2,7 miljard euro. Inmiddels staat de branche zelfs in de belangstelling van buitenlandse private-equity-investeerders door de enorme subsidiestroom. De overheid zal moeten bezuinigen, maar bij welke partij moeten ouders straks het meest betalen? Bij het CDA, de VVD, de ChristenUnie en de SGP zullen ouders flink in de buidel moeten tasten.

800.000 kinderen uit ongeveer een half miljoen huishoudens maken gebruik van kinderopvang. De vergoedingsnormen zijn €6,25 per uur voor dagopvang, €5,82 voor buitenschoolse opvang en €5,- voor gastouderschap. Gemiddeld bedraagt het uurtarief van kinderopvanginstellingen op €6,29.

Het CDA wil €500 miljoen bezuinigen op de kinderopvangtoeslag. Tweeverdieners krijgen in de plannen van de christendemocraten nog maximaal drie dagen opvang vergoed; voor alleenstaande ouders zijn dat vier dagen. Het maximale uurbedrag voor vergoeding van de kinderopvangtoeslag wordt verlaagd naar €5,20.

De PvdA laat de kinderopvang ongemoeid, maar pleit wel voor kwaliteitsverbetering door onder andere meer hbo-ers in de sector aan het werk te laten.

De SP wil dat werkgevers meer gaan bijdragen aan de kinderopvang. Werkgevers zijn volgens de socialisten al verplicht om een derde mee te betalen aan kinderopvang, maar dat gebeurt momenteel niet. Werkgevers zouden volgens de SP ongeveer €100 miljoen extra moeten bijleggen.

De SP wil ook dat de hogere inkomens (€130.000 of meer) meer gaan betalen. De partij wil dat die inkomens voor hun tweede en derde kind nog maar 35% vergoed krijgen, in plaats van de nu gangbare 85%.

De VVD zet de vergoeding voor de kinderopvang op maximaal €5,- per uur, wat een besparing oplevert van €0,4 miljard. Ook zouden gastouders weer op meerdere locaties kinderen mogen opvangen, iets wat per 1 januari 2010 verboden is. Het CDA wil bijvoorbeeld een strengere handhaving van de nieuwe regel.

D66 koppelt kinderopvang duidelijk aan participatie op de arbeidsmarkt, maar toornt verder niet aan de tarieven. Wel wil D66 een recht op onderwijs invoeren voor alle kinderen vanaf 2,5 jaar oud en trekt daar €0,5 miljard voor uit.

De ChristenUnie wil €0,8 miljard besparen op de kinderopvang door het eerste dagdeel voor het kind met de hoogste opvangkosten niet te vergoeden. Daarnaast wil de CU een vermogenstoets gaan invoeren, die gaat gelden voor alle toeslagen. Volgens de partij zijn er geen positieve effecten waarneembaar op de arbeidsparticipatie door de subsidies op kinderopvang. De partij wil meer inzetten op het gezin en maakt zich hard voor een kindgebonden budget voor alle gezinnen.

GroenLinks koppelt het recht op kinderopvangtoeslag aan het aantal uren dat iemand werkt. Daarnaast is GroenLinks het eens met de VVD dat gastouders kinderen weer op meerdere locaties mogen opvangen.

De SGP wil de kinderopvangtoeslag helemaal afschaffen. Kinderen hebben het recht op een opvoeding door de eigen ouders.

Bij de PVV van Geert Wilders verandert er vrijwel niets; de kinderbijslag en het kindgebonden budget worden alleen gemaximeerd op twee kinderen.

Bron: De Telegraaf