Van de scholen in het voortgezet onderwijs heeft 96% een zorg- en adviesteam (ZAT). In het primair onderwijs ligt het dekkingspercentage op 63% en in het middelbaar beroepsonderwijs op 89%. Het streven van het kabinet is om in 2011 een 100%-dekking te realiseren.

Dat blijkt uit de voortgangsrapportage projecten Jeugd en Gezin die demissionair minister Rouvoet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Een van de hoofdpunten in het programma 'Alle kansen voor alle kinderen' is de invoering van ZAT's op alle scholen.

In een ZAT werken professionals, die zorg en ondersteuning aan kinderen en hun ouders bieden, samen met en op scholen. Een ZAT is dus een platform waar onderwijs, hulpverlening en zorg samen afspraken maken over het leveren van passende onderwijs- en zorgarrangementen, volgens de principes van één kind, één gezin, één plan.

In het kader van deze aanpak staat er ook nieuwe wetgeving op stapel waarin de zorg in en om school wordt vastgelegd. Een van de oogmerken is om er voor te zorgen dat via de ZAT de expertise op dit gebied van het speciaal onderwijs ook beschikbaar komt voor het reguliere onderwijs. Volgens de minister voorzien de ZAT's in een behoefte, gezien de aantallen teams die inmiddels actief zijn.

De tevredenheid over het functioneren van de ZAT's was en is groot, blijkt uit de rapportage. "De resultaten die ZAT's opleveren zijn met name een goede probleemtaxatie en diagnostiek, het snelle mobiliseren van passende begeleiding of hulp, een meer doeltreffende aanpak van problemen en betere afstemming van de onderwijszorg en hulp van externe instellingen", aldus de bewindsman.

Bron: Besturenraad