Technische bedrijven pleiten voor techniek als vast onderdeel op basisschool

Ruim 83 procent van de technische bedrijven vindt dat de overheid fors moet investeren om het tekort aan technici op te lossen. Dit blijkt uit de TechBarometer. Volgens de technische branche is er een rol voor de overheid weggelegd om techniek terug te laten komen als vast onderdeel in het basisonderwijs. Dit meldt ROVC.

Techniek vast onderdeel op de basisschool

Volgens de technische branche is er een rol voor de overheid weggelegd om techniek terug te laten komen als vast onderdeel in het basisonderwijs. Ze zijn van mening dat jongeren minder vaak kiezen voor een technische opleiding (43 procent) en dat het regulier onderwijs onvoldoende aansluit op het bedrijfsleven (14 procent). Bijna negen op de tien (86 procent) stelt dan ook dat techniek een vast onderdeel van basisschoollessen moet worden. Daarnaast zegt ruim 80 procent het eens te zijn met de stelling dat er over vijf jaar op alle middelbare scholen verplicht technieklessen moeten worden aangeboden.
 

Bedrijfsinitiatieven voor terugdringen tekort

Zelf steken de technische bedrijven ook de handen uit de mouwen om het tekort aan technici op te lossen. Een kwart (26 procent) leidt hun personeel breder op in de hoop het personeelstekort terug te dringen. Ook zetten zij zich in om technici te werven, vooral door het eigen bedrijf te promoten als een aantrekkelijke werkgever onder technici (28 procent). 
 

TechBarometer

De TechBarometer is een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 700 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.
 
Door: Nationale Onderwijsgids