De kinderopvang mag geen gemakkelijke prooi worden voor investeerders die erop uit zijn snel winst te maken. MOgroep Kinderopvang ontwikkelt daarom een branchecode met als doel helderheid te scheppen over de financiële normen en waarden die in een maatschappelijke sector als de kinderopvang horen te gelden. Uitgangspunt is dat het rendement in de sector wordt geherinvesteerd.

Er bestaat groeiende belangstelling van buitenlandse investeerders voor grote bedrijven in de kinderopvang en de grote bedragen die erin om gaan. MOgroep Kinderopvang is bekend met deze ontwikkelingen en met de belangstelling van buitenlandse private-equity huizen voor de sector.

Vraagsturing van de kinderopvang heeft geleid tot grote groei en dynamiek in het veld en dat komt tegemoet aan een toenemende behoefte van ouders en kinderen aan professionele kinderopvang. Het mag echter niet zo zijn dat de sector een gemakkelijke prooi wordt voor 'op snelle winst' uit zijnde investeerders. De kinderopvang wordt voor 80% gefinancierd door middel van collectieve gelden en heeft een helder maatschappelijk doel: het bieden van kwalitatief goede en professionele kinderopvang.

Het is normaal dat ondernemers in de kinderopvang een redelijk rendement verdienen. Dat is echter niet hetzelfde als het overhevelen van grote bedragen uit de kinderopvang naar enkele grote investeerders. Dat geld is meer dan hard nodig voor een verdere groei in aantal plaatsen en in de kwaliteit van de kinderopvang. Uitgangspunt is dat het rendement in de sector wordt geherinvesteerd.

Vanuit haar eigen verantwoordelijkheid voor een transparante branche is MOgroep Kinderopvang bezig met het ontwikkelen van een branchecode waarvoor zij de hulp heeft ingeroepen van economen van naam en faam. Deze code is bedoeld om helderheid te scheppen rond de financiële normen en waarden die in een maatschappelijke sector als de kinderopvang horen te gelden. Naar verwachting zal de code in het najaar aan de leden van MOgroep Kinderopvang ter goedkeuring kunnen worden voorgelegd.

Bron: MOgroep