Op donderdag 10 juni 2010 werd in de Oude Lutherse Kerk aan het Spui de 3e ronde van Retourtje Water afgesloten. Basisschool de Olympus uit IJburg kwam als winnaar uit de bus!

Retourtje Water is een ‘hoofd-hart-handen' milieuproject voor basisscholen en wordt georganiseerd door het Amsterdams Natuur en Milieu Educatie Centrum en de Lutherse Diaconie in samenwerking met Waternet. Gedurende het afgelopen schooljaar onderzochten de kinderen water in de buurt van de school, namen ze het eigen waterverbruik onder de loep en vergeleken ze dat met het drinkwaterverbruik van kinderen in Niger. Ook gingen de scholen op excursie naar de waterzuivering in Middelpolder.

Revolutionaire uitvindingen
Tijdens de feestelijke afsluiting presenteerden de 175 kinderen van de deelnemende bovenbouwklassen uit verschillende delen van de stad hun verwerking. De jury was getuige van een rap begeleidt met kunststofmelkflessen, een rocklied (op ‘We will, we will rock you': ‘wij willen, wij willen water') en een eigengemaakt weerbericht en live nieuwsprogramma. Ook werd er werd een revolutionaire uitvinding gepresenteerd waarmee via een proefopstelling werd getoond hoe je van water uit de gootsteen energie kunt winnen.

Een schoolreisje én een wisselbokaal
De jury had het er zwaar mee, maar uiteindelijk werd basisschool de Olympus uit IJburg de winnaar. De leerlingen hadden met beschilderde schoenendozen een waterdragende vrouw uitgebeeld. Ook maakten ze van papier-maché twee helpende handen met oplossingen voor het waterprobleem, bijvoorbeeld ‘nep'-bergen om regenwolken te laten ontstaan. De Olympus ontving de Retourtje Water Wisselbokaal en voor de hele klas een schoolreisje met de Fluisterboot over het Naardermeer.

Goed water is bijzonder
Door dit project ontdekten de leerlingen hoe bijzonder het is dat er hier goed water uit de kraan komt. En op de vraag wat je er mee gaat doen, zei Sherwin: "Ik ga later toiletten en kranen aanleggen in een land waar geen goed water is." Hieraan voegde een medeleerling toe: "Dan ga ik mee om waterputten aan te leggen."

Bron: Gemeente Amsterdam