Bijna helft van basisscholen begint volgende week aan Centrale Eindtoets

Bijna de helft van de achtstegroepers begint volgende week aan de Centrale Eindtoets, een van de vijf toegestane eindtoetsen op de basisschool. Ruim 2800 van de meer dan 6000 Nederlandse basisscholen kozen voor deze toetsvorm, die zowel digitaal als op papier wordt aangeboden, maakte het College voor Toetsen en Examens bekend. Het gaat om meer dan 83.000 kinderen in groep 8.

Of een leerling de digitale of de papieren variant maakt, bepalen de scholen. De digitale versie is adaptief: ze past zich tijdens de afname aan het niveau van de leerling aan. Welke opgaven een leerling krijgt voorgeschoteld, is dus afhankelijk van diens antwoorden. Deze variant wordt gemaakt door ruim 21.000 leerlingen.

Toetsadvies

Achtstegroepers moeten verplicht een eindtoets maken, waarin taal en rekenen centraal staan. Scholen kunnen kiezen uit vijf vormen die allen zijn toegelaten door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De eindtoets leidt tot een toetsadvies. Dat is niet bindend, maar als dit advies hoger uitvalt dan het schooladvies, dan moet het schooladvies worden heroverwogen. De Centrale Eindtoets is gemaakt door het College voor Toetsen en Examens, samen met Stichting Cito en DUO.

Coronamaatregelen

Vorig jaar gingen de eindtoetsen vanwege de coronamaatregelen niet door. Daardoor kregen kinderen die vorig jaar in groep 8 zaten gemiddeld lagere middelbare schooladviezen dan de lichting van het jaar ervoor, concludeerde het CBS dinsdag. Er was immers geen toetsadvies dat het schooladvies naar boven kon bijstellen. In het schooljaar 2018-2019 kreeg bijna een kwart van alle kinderen een hoger schooladvies dankzij hun resultaat op de eindtoets.

Door: ANP