Basisschoolleerlingen ontwerpen Stad van de Toekomst

Steeds meer mensen komen in de stad wonen. Hoe zorgen we er dan voor dat ook toekomstige generaties genoeg ruimte hebben om veilig en gezond te leven, wonen en werken? Tijdens een gratis Design Challenge van DesignWeek@School bogen circa 350 basisschoolleerlingen van twaalf groepen 7 en 8 zich over deze vraag. Groep 8a van de Theresiaschool uit Berlicum gaf het winnende antwoord. Dit meldt SAP Nederland.

De wedstrijd is een initiatief van DesignWeek@School. Deze stichting organiseert activiteiten op scholen, om zowel leerlingen als leraren op een uitdagende en leuke manier kennis te laten maken met onder andere technologie, design thinking en duurzaamheid. Ze ervaren hoe je hiermee een positieve bijdrage kunt leveren aan een duurzame samenleving. Al meer dan negenduizend leerlingen hebben meegedaan aan de programma’s van DesignWeek@School.

De activiteiten van de stichting worden mede mogelijk gemaakt door SAP dat DesignWeek@School ondersteunt. Financieel, maar ook begeleiden consultants van het technologiebedrijf workshops en lesprogramma’s op scholen. “De missie en visie van DesignWeek@School sluiten perfect aan op die van SAP”, zegt Rinse Tamsma, MD SAP Nederland. “We vinden het belangrijk dat leerlingen zich de modernste vaardigheden eigen maken en daardoor beter zijn voorbereid op de toekomst.”

Design Challenges

Tijdens de Design Challenges van DesignWeek@School zoeken leerlingen naar innovatieve oplossingen voor duurzame uitdagingen. Zij gebruiken hiervoor de educatieve Design Game van DesignWeek@School. In deze game vinden de leerlingen alle opdrachten, ondersteund door duidelijke instructievideo’s en werkbladen. Ook resultaten en ervaringen worden op een speelse manier vastgelegd in de game. Werknemers van SAP begeleiden de deelnemende klassen als ‘innovatiecoaches’.

Dit jaar namen twaalf groepen 7 en 8 van zes basisscholen uit ’s-Hertogenbosch en omstreken deel aan de Design Challenge om met elkaar de ‘Stad van de Toekomst’ te ontwerpen. Zeven klassen leverden een eindpresentatie in en dongen mee naar de Sustainable Design School Award-wisselbeker. Daarnaast mag de winnende klas met de trein naar Amsterdam voor een bezoek aan het NEMO Science Museum.

Theresiaschool in Berlicum

De beker werd op vrijdag 9 april uitgereikt aan groep 8a van de Theresiaschool in Berlicum. Tijdens een interactieve online presentatie lieten de leerlingen zien hoe in overvolle steden op een creatieve manier ruimte kan worden bespaard. Zo toonden ze hoe in een gebouw wonen en werken efficiënt kan worden gecombineerd, en hoe in de toekomst reizen per ‘SkyTrain’ eruitziet. Ook bedachten ze een oplossing voor de energietransitie: beweging in bijvoorbeeld de sportschool kan via een app worden omgezet in energie voor de smartphone of tablet.

Door: Nationale Onderwijsgids