Basisscholen West-Brabant gaan woensdag toch open, behalve school Hapert

De basisscholen van de organisatie Lowys Porquin in West-Brabant gaan woensdag toch open. Dat heeft de organisatie besloten na een gesprek met het ministerie van Onderwijs. Basisschool Het Palet in Hapert blijft echter gesloten. Directeur Gerard Smetsers van De Parel zei vrijdagavond dit voorbeeld "vast en zeker" niet te volgen.

Smetsers vindt het onverantwoord de basisschool in Hapert te openen. Hij wil meer zekerheid over de veiligheid van leerkrachten en kinderen. De besmettingscijfers in dit deel van Brabant zijn erg hoog. Hij vindt de veiligheidsmaatregelen waarmee het ministerie kwam, onvoldoende. Smetsers wees er bovendien op dat hele groepen naar huis moeten en in quarantaine als een van de leerlingen of leerkrachten besmet blijkt.
 
De directeur kreeg bijval van het volledige team van de school. "Het team staat als één blok achter de directie", zei Smetsers. Hij kreeg vrijdagavond wijn, bloemen en kaarten als steunbetuiging. "Hartverwarmend", aldus Smetsers.
 

Gesprek met inspectie

De ongeveer dertig basisscholen van de organisatie Lowys Porquin in de regio rond Bergen op Zoom gaan vanaf woensdag wel open. Dat heeft de organisatie besloten na een gesprek met het ministerie van Onderwijs. Tot die tijd hebben de scholen de tijd om een veilige heropening te organiseren, aldus een woordvoerder van het ministerie.
 
"Het was een goed gesprek met bestuur, inspectie en ministerie. Het gesprek met het bestuur heeft geleid tot een oplossing in het belang van de leerlingen. De afspraak is dat de scholen woensdag open gaan, zodat leerlingen weer fysiek onderwijs krijgen en de scholen de tijd hebben om een zorgvuldige en veilige heropening te organiseren", laat een woordvoerster van het ministerie weten na berichtgeving van BN DeStem.

Lowys Porquin kondigde eerder deze week aan de scholen niet voor de carnavalsvakantie te openen. Die begint in West-Brabant op 15 februari. Openstelling zou niet veilig, verantwoord en uitvoerbaar zijn, schreef Porquin aan de ouders. Ook wees de organisatie met ruim dertig aangesloten scholen in en rond Bergen op Zoom op het feit dat sneltesten nog niet beschikbaar zijn voor het onderwijzend personeel.

De basisscholen zijn sinds half december dicht in verband met het coronavirus.

Door: ANP