De Nationale Voorleeswedstrijd: 2837 schoolkampioenen lezen voor!

De 28e editie van De Nationale Voorleeswedstrijd is van start gegaan. Dit jaar organiseerden 2837 scholen een schoolwedstrijd. In totaal deden 150.155 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit heel Nederland mee als voorlezer of luisteraar. Elke school heeft zijn beste voorlezer, de schoolkampioen, aangemeld voor de volgende ronde om het enthousiasme voor kinderboeken en voorlezen daar ook over te brengen. Dit meldt Stichting Lezen.

De 2837 voorleeskampioenen van de scholen gaan de komende maanden door in de vervolgrondes. Eerst zullen zij het opnemen tegen voorleestalenten uit hun regio. In elke provincie wordt wederom een voorleeskampioen gekozen. De organisatie van deze finales ligt bij de bibliotheken en de Provinciale Ondersteuningsinstellingen (POI). 
 
De Nederlandse Boekenbon, de nieuwe sponsor van De Nationale Voorleeswedstrijd, zorgt ervoor dat alle winnaars in deze rondes beloond worden met de enige echte Boekenbon. Zo kunnen we het lezen blijven stimuleren. 
 

Landelijke finale op 26 mei 2021

Op 26 mei nemen de twaalf provinciale winnaars het tegen elkaar op in de landelijke finale. Een jury bestaande uit BN’ers –onder wie presentator Evita Mac-nack (Jeugdjournaal), kinderboekenschrijver Jozua Douglas en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel- bepaalt dan wie zich De Nationale Voorleeskampioen 2021 mag noemen. De winnaar wordt ook Kinderboekendirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. 
 

Noord-Brabant levert meeste schoolkampioenen

De provincie Noord-Brabant telt net als voorgaande jaren de meeste schoolkampioenen; er zijn maar liefst 550 kinderen uit die provincie aangemeld voor de vervolgrondes. Ook Gelderland (386) en Zuid-Holland (375) leveren veel kandidaten. 
 

Dagboek van een muts en Roald Dahl grote favorieten

Dagboek van een muts van Rachel Renee Russell is net als vorig jaar het meest voorgelezen boek (gekozen door 48 schoolkampioenen). Juffrouw Pots van Tosca Menten (37 keer) en De Griezels van Roald Dahl (33 keer) staan op de tweede en derde plaats. Roald Dahl is bovendien de meest voorgelezen auteur; maar liefst 182 leerlingen lazen voor uit een van zijn boeken. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids