Amsterdam zoekt een nieuwe kinderburgemeester en leden voor de kinderraad
Amsterdam is op zoek naar een nieuwe kinderburgemeester én 14 leden voor de kinderraad. Zit je in groep 7 of 8 van de basisschool? Dan kun je je opgeven! De kinderburgemeester vertelt de gemeente wat kinderen belangrijk vinden en wat hun wensen zijn. Hij of zij wordt daarbij geholpen door de kinderraad. Dit meldt gemeente Amsterdam.
De kinderburgemeester gaat met de burgemeester en/of wethouders mee naar bijzondere gebeurtenissen. Zoals de intocht van Sinterklaas. En houdt soms een korte toespraak. Huidige kinderburgemeester Ilias: “Het kinderburgemeesterschap is heel bijzonder en echt ontzettend leuk. Ik voel me vereerd dat ik het in Amsterdam als allereerste mocht doen. Ik heb veel meegemaakt, hard gewerkt en veel geleerd. Ik gun nu een ander Amsterdams kind om te ervaren hoe het is om burgemeester te zijn.”
 

En wat gaat de kinderraad doen?

De leden van de kinderraad zorgen ervoor dat wensen van kinderen op de agenda van de Amsterdamse politiek terechtkomen. Zij stellen een lijst op met onderwerpen die zij belangrijk vinden en denken na over hoe dingen beter kunnen. Ze komen maandelijks op woensdagen in het schooljaar bij elkaar. De leden uit de kinderraad gaan ook als loco kinderburgemeester optreden.
 

Hoe geef je je op?

Kinderen uit groep 7 en 8 kunnen zich tot en met 21 september 2020 opgeven door een filmpje in te sturen. We nomineren uit elk stadsdeel meerdere kandidaten. Een jury beslist wie van de genomineerden in de kinderraad komen. De nieuwe kinderraadsleden kiezen onderling wie de kinderburgemeester mag worden. Burgemeester Halsema zal bekend maken wie het is geworden.
 
Meer weten? Kijk dan hier. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids