Op dinsdag 25 mei wordt het startschot gegeven van de nationale campagne 'Speelbrein! Je brein groeit op het speelpein'. Hierbij wordt het eerste officiële Speelbrein-certificaat uitgereikt door Sharon Dijksma, staatssecretaris van onderwijs, in aanwezigheid van een aantal prominente Nederlanders onder leiding van Jochem van Gelder. Tevens zijn er vertegenwoordigers van INOP, Gemeente en het  bovenschools-management aanwezig.

Spelen/bewegen is voor kinderen van groot belang en niet alleen gezond. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat door te bewegen ook de cognitieve vaardigheden zich beter en sneller ontwikkelen; ‘beweging baat het brein' ofwel ‘taal in een bewegingscultuur'. Het Speelbrein richt zich op basisscholen, buitenschoolse opvang en kinderdagverblijven met als uitgangspunt dat geen kind speelt om zich te ontwikkelen, het ontwikkelt zich omdat het speelt!

Nog te vaak wordt het belang van (buiten)spel onderschat en daar wordt opnieuw aandacht voor gevraagd met deze campagne door het Kompan Play Institute. Dit is een multidisciplinair samenwerkingsverband met vestigingen in Denemarken, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten. Het team kent onder meer ontwerpers, stedenbouwkundigen, (landschaps)architecten en gedragswetenschappers. Het is primair haar taak op basis van wetenschappelijk onderzoek trends en sociaal-pedagogische uitgangspunten te vertalen naar de ruimtelijke en fysieke omgeving.

Bron: PvdA