VVD vraagt naar hoog verzuim onder leerlingen uit arme gezinnen

Rudmer Heerema (VVD) wil weten hoe minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) zicht houdt op de kwetsbare kinderen die van hun ouders niet naar school mogen uit angst voor het coronavirus. Dit meldt de Tweede Kamer.

Vorige week gingen de basisscholen weer open nadat die eerder gesloten werden vanwege de coronauitbraak. Heerema is bezorgd over de kinderen die thuis zijn gehouden door hun ouders. Hij vreest leerachterstanden en wil van de minister weten om hoeveel kinderen het gaat. Zijn zij in beeld bij leerplichtambtenaren? En klopt het dat juist kwetsbare kinderen met een migratieachtergrond niet naar school komen?
 
Van de 1,5 miljoen kinderen die vorige week weer naar school mochten, is ruim 96 procent op komen dagen, zegt Slob. Thuisblijven kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld omdat een gezinslid besmet is met het coronavirus, maar ook omdat ouders niet wisten dat de scholen weer open waren of omdat zij bezorgd zijn. Volgens de minister blijkt uit onderzoek dat in sommige wijken meer kinderen thuis worden gehouden. Onder andere via deurbezoeken wordt geprobeerd om contact met hun ouders te leggen.