hepatitis a besmetting op basisschool
Op basisschool De Vlieger in Schoonhoven hebben vier leerlingen en een docent hepatitis A, oftewel geelzucht, opgelopen. Om te voorkomen dat de besmettelijke ziekte zich verder verspreidt, worden alle 220 leerlingen en medewerkers van de school morgen gevaccineerd. Dit meldt Omroep West.
De school werd vorige week gebeld door een ouder die meldde dat haar kind hepatitis A had. Vanwege de besmettelijkheid van de ziekte nam de school meteen maatregelen. De lessen gaan wel gewoon door, maar alle leerlingen en leraren worden uit voorzorg gevaccineerd door de GGD Hollands Midden. De GGD raadt ouders aan die denken dat hun kind besmet is om naar de huisarts te gaan. Met een bloedtest kan worden bekeken of hij/zij daadwerkelijk de ziekte heeft. 
 

Ook hepatitis A op middelbare school

Ook op twee locaties van een middelbare school in dezelfde plaats zijn twee scholieren besmet geraakt met de ziekte. Daar wordt niet gestart met vaccinaties, omdat er verder nog geen andere besmettingen zijn ontdekt. 
 

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt. De verschijnselen zijn over het algemeen vermoeidheid, lichte koorts, soms pijn in de bovenbuik en misselijkheid. Bij volwassenen gaat hepatitis A meestal ook gepaard met geelzucht: het geelkleuren van huid en oogwit, het donker worden van urine en het ontkleuren van ontlasting.
 
Mensen raken besmet door contact met ontlasting dat het virus bevat, bijvoorbeeld via de wc-bril of deurklink. De GGD raadt daarom aan extra goed op de hygiëne te letten. Er bestaan geen medicijnen tegen hepatitis A.
 
Door: Nationale Onderwijsgids