Logo_logo__nieuw__nationaal_schoolontbijt

Vanochtend was Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam het decor voor de officiële opening van het Nationaal Schoolontbijt: de week waarin ruim een half miljoen kinderen gezond ontbijten op 2.750 basisscholen en in 250 stadhuizen. In de Grote Zaal ontbeet een Amsterdamse basisschoolklas midden op het podium. De kinderen werden met een lied verwelkomd door Willeke Alberti, vriend van Het Vergeten Kind, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Het Koninklijk Concertgebouworkest, geleid door dirigent Paavo Järvi, speelde tijdens het ontbijt afwisselend snelle en langzame stukken om de kinderen het verschil tussen gehaast en rustig ontbijten te laten ervaren. De 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt draagt dan ook het thema ‘Neem de tijd voor je ontbijt!’. Dit meldt Nationaal Schoolontbijt.

Opvallend ontbijtgedrag

Bij deze officiële opening maakte het Nationaal Schoolontbijt ook de resultaten bekend van de Ontbijtmonitor: een jaarlijks onderzoek naar ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen. Daaruit blijkt dat inmiddels 95 procent van kinderen van 4 tot en met 12 jaar bijna dagelijks ontbijt. In 2008 was dat nog  procent. Minder positief is het percentage dat gezond ontbijt. Slechts 3 procent ontbijt volgens het gezonde optimum: de Schijf van Vijf. Bij gezinnen met kinderen staat vooral weinig groente (12 procent) en fruit (26 procent) op de ontbijttafel. Slechts 60 procent van de gezinnen geeft aan in een ontspannen sfeer te ontbijten. Van de ondervraagde kinderen ontbijt 43 procent achter een scherm: tv, computer, tablet of smartphone.

 

Uitgebreid ontbijtpakket

Aan het landelijke educatieve ontbijtevenement doen meer dan half miljoen kinderen op 2.750 basisscholen mee. In 250 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijt in het stadhuis. Het gezonde ontbijtpakket is volledig samengesteld volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. In het pakket vinden kinderen ook feestelijke placemats, kleurrijke klassenposters en voor thuis een Fabeltjeskrantkalender met allerlei handige ontbijttips. Het Nationaal Schoolontbijt heeft de steun van onder meer Jongeren Op Gezond Gewicht, de Maag Lever Darm Stichting, de Nederlandse Coeliakie Vereniging en Gezonde School. 
 

Lesmateriaal 

Naast het gezonde ontbijtpakket ontvangen alle scholen ook nieuw en vernieuwd lesmateriaal voor alle groepen. Er zijn animatiefilmpjes die in klas de tongen losmaken en de online Ontbijtmeter helpt kinderen te ontdekken hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren. En er is een nieuwe les over de Vijf Vuistregels van het ontbijt. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids