Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Basisschooldirecteuren noemen het lerarentekort alarmerend, catastrofaal en zelfs epidemisch, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur langs schoolleiders. Investeringen in het onderwijs zijn hoogst noodzakelijk. Dit meldt NOS.

De schoolbestuurders die Nieuwsuur sprak, twee in Amsterdam en een in Hilversum, zijn er helemaal klaar mee. 
 
"We werken ons allemaal zestien slagen in de rondte. We lopen elk gaatje dicht dat dicht te lopen valt. En daar word je doodmoe van."
 
"Op het moment dat er een vacature ontstaat, ga je op zoek, maar er zijn gewoon geen mensen meer."
 
“Als we zieken hebben, vangen we klassen op. Dat is iets anders dan lesgeven. Ik heb dit schooljaar al twee keer een klas naar huis moeten sturen." 
 

Landelijke staking

De onderwijsbonden hebben dan ook opgeroepen tot een nieuwe landelijke staking op 6 november. Ze staken om "een fatsoenlijk salaris, minder werkdruk en genoeg collega’s", meldden de vakbonden in een gezamenlijke verklaring.
 

Om de tafel met de minister-president

Morgen gaan de PO-Raad, VO-raad en de vakbonden in gesprek met minister-president Rutte en onderwijsminister Slob over noodzakelijke investeringen in het onderwijs die volgens hen nodig zijn. Zij pleiten voor een noodpakket voor 2020 waarmee de werkdruk en het lerarentekort verder aangepakt kan worden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids