Normal_lezen__slechtziend__leesbevorderingsproject__leerling__kind__ipad

Op het Nederlands Congres Volksgezondheid in Utrecht wordt vandaag een plan van de GGD gelanceerd om overmatig beeldschermgebruik tegen te gaan. In het plan wordt jongeren geadviseerd een kijkpauze van twintig seconden te nemen, nadat ze twintig minuten naar een beeldscherm gekeken hebben. Dit melden het AD en Nu.nl.

Met een kijkpauze wordt bedoeld dat leerlingen na twintig minuten turen naar een laptop, tablet of smartphone minstens twintig seconden in de verte kijken. Daarna mogen ze weer maximaal twintig minuten naar een scherm kijken. Ook stelt de GGD voor dat de leerlingen elke dag minimaal twee uren naar buiten moeten. Het doel hiervan is om zowel van gezonde buitenlucht als gezonde buitenlucht baat te hebben. Het plan wordt ’20-20-2’ genoemd. 
 
Edwin Mulder heeft het plan voor leerlingen van basisscholen en middelbare scholen geschreven. Hij is werkzaam bij de GGD Gelderland-Zuid. Volgens hem kijken jongeren in de leeftijd van tien tot achttien jaar dagelijks gemiddeld vijf tot zeven uur naar een beeldscherm.
 
Steeds frequenter roepen scholen hulp in van de GGD. Dit komt doordat leerlingen kampen met oogaandoeningen, overgewicht, nekklachten of een verstoord nachtritme. Digitaal onderwijs aan de hand van laptops hoeft volgens de GGD niet volledig te verdwijnen. Wel wordt opgeroepen om dit te combineren met rust voor de ogen en genoeg buitenlucht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids