Normal_lentekriebels2017-0223_0

De Week van de Lentekriebels staat weer voor de deur: van 18 tot en met 22 maart doen veel scholen uit het basis- speciaal onderwijs mee aan de projectweek over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en in ons land.

Het thema van de projectweek is dit jaar ‘Ik wil het weten - heb je me alles al verteld?’ Het uitgangspunt is de nieuwsgierigheid van kinderen onder de 12 jaar, die eindeloos veel vragen blijken te hebben over de bloemetjes en de bijtjes. “We werken veel samen met de Kindertelefoon en we weten dat verreweg de meeste vragen die daar gesteld worden gaan over seksualiteit”, zegt Elsbeth Reitzema, projectleider basisonderwijs bij Rutgers. “We willen inspringen op die vragen van kinderen.”

Scholen kunnen voor de projectweek gebruik maken van het lesmateriaal dat Rutgers heeft ontwikkeld, en raden de scholen aan om tijdens de projectweek in ieder geval één les per dag te doen. Het lespakket, ‘Kriebels in je buik’, is voor de groep 1 tot en met groep 8, en volgt de seksuele ontwikkeling van kinderen naargelang hun leeftijd. “Leraren denken soms dat ze teveel vertellen”, aldus Reitzema, “maar zolang je goed aansluit bij de seksuele ontwikkeling van het kind is dat niet echt nodig.”

Lees hier het volledige interview met Elsbeth Reitzema van Rutgers over de Week van de Lentekriebels en seksuele voorlichting op school

Door: Nationale Onderwijsgids / Karst Tjoelker
Beeld: Rutgers