Normal_koken__avondeten__gezond__groente

Basisscholen uit heel Drenthe deden de afgelopen maanden mee aan de receptenwedstrijd ‘Kindermenu 2.0’. Een initiatief van provincie Drenthe, Jong Leren Eten en Drenthe Gezond. Scholieren bedachten een gezond, regionaal én lekker recept voor op de kaart bij Drentse restaurants. Geen patat met frikandel of pannenkoeken, maar wokgroenten met aardappelpuree en kipfilet en een gezonde, kleurrijke salade. Vanochtend vond in Westerbork de presentatie plaats van alle winnende gerechten van het Kindermenu 2.0. Meesterchef Rudolph van Veen nam alle genodigden mee in zijn wereld van gezonde en smaakvolle voeding. Dit meldt provincie Drenthe.

Gezamenlijk daagden de partijen zowel basisscholen als restaurants uit om mee te doen aan Kindermenu 2.0. Gedeputeerde Henk Jumelet (CDA): “Jong gezond leren eten is belangrijk. Daarom beginnen we al op basisscholen met deze educatieve aanpak. We willen graag laten zien aan kinderen hoe makkelijk het is om een gezonde maaltijd te maken. Hierbij hebben we ook aandacht voor streekgebonden seizoensproducten.”

 

Dutch Agri Food Week

 
De aftrap van de receptenwedstrijd vond begin oktober plaats tijdens de Dutch Agri Food Week. Tijdens deze week staan voedsel, voedselinnovatie en voedselproductie centraal, met als doel om innovatie te versterken, kennis te delen en te genieten van gezonde voeding. Na de aftrap hadden basisscholen een paar weken de tijd om hun recept aan te leveren. En die recepten werden per gemeente beoordeeld door een vakjury. Met daarin een chef-kok van een restaurant uit de gemeente, een wethouder en iemand van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG).
 

Kookworkshop van een chef-kok

 
De jury’s riepen per gemeente een winnaar uit. Deze winnaars kregen vervolgens een kookworkshop van een chef-kok. Zo mochten bijvoorbeeld groep 3 en 4 van CBS De Triangel uit Emmer-Compascuum hun eigen bedachte menu koken onder begeleiding van de chef-kok van Parc Sandur. Binnenkort zijn de gerechten terug te vinden op de kaart bij de deelnemende restaurants.
 
Door: Nationale Onderwijsgids