Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon1_jpg

Basisscholen verwachten de komende jaren een grote toename van het aantal kinderen van expats. Veel van de nieuwe leerlingen zullen niet of nauwelijks Nederlands kunnen en daar moeten de scholen op inspelen. Dit meldt NU.nl op basis van berichtgeving van Trouw.

Deze toestroom van buitenlandse leerlingen geldt met name voor scholen in Eindhoven, Den Haag en rondom Amsterdam. In deze gemeenten worden steeds meer technici en ict’ers uit het buitenland geworven, die met hun gezin naar Nederland komen.
 
Eindhoven bijvoorbeeld verwacht een toename van zo’n 4000 leerlingen tussen nu en 2030. Nu al komt een derde van de kleuters uit het buitenland bij basisschool Reigerlaan. Bij peuters is dat zelfs al de helft. 
 
In Amstelveen zullen in 2020 meer dan 1500 internationale leerlingen op een reguliere school zijn ingeschreven, verwacht scholenstichting Amstelwijs. “We proberen een goed antwoord te vinden op de toestroom. Veel kinderen komen hier met weinig of geen kennis van de Nederlandse taal’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Amstelveen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids