Normal_rss_entry-162932

Bijna een kwart miljoen mensen tekenden zijn petitie voor een ruimer kinderpardon en dinsdag biedt programmamaker en actievoerder Tim Hofman deze aan in de Tweede Kamer. Hij en zijn medestanders willen dat migrantenkinderen die hier zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen een verblijfsvergunning krijgen. Dit meldt ANP.

Hofman maakt zich al langer sterk voor de zogenoemde 'gewortelde' kinderen, waarvan er naar schatting zo'n vierhonderd zijn in Nederland. Hij maakte er onlangs een documentaire over, getiteld Terug Naar Je Eige Land, die voor wat ophef zorgde. Met de 9-jarige Nemr, die Iraakse ouders heeft maar in Nederland is geboren, trok Hofman de Tweede Kamer in, om Kamerleden te interviewen.

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff kwam in een veel gedeeld fragment uit de documentaire niet al te empathisch over. Nadat Nemr had gezegd te verwachten "dood'' te gaan als hij terug moet naar Irak, keerde Dijkhoff zich tot Hofman en zei: "Ja, dus?''.

Vorige week verscheen een rapport dat stelt dat gewortelde kinderen ernstig schade op kunnen lopen in hun emotionele, sociale en fysieke ontwikkeling als ze alsnog worden uitgezet en dat daarom uitzetten onverantwoord is. Een coalitie van 38 wetenschappers uit verschillende disciplines onderschrijft dit, waaronder initiatiefnemer Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit (VU).

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids