Normal_image

Basisschool Maria Goretti uit Gennep heeft de Wecycle-campagnewedstrijd gewonnen. De school krijgt als prijs een make-over van de ‘techniekhoek’ in de vorm van drie Techniek Torens. Het campagne-idee, een ‘afvalmuur’ die kinderen uitlegt hoe recyclen van apparaten werkt, is vertaald naar deze prijs. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in Nederland. Dit meldt Wecycle.

De school sleepte de prijs binnen met het idee van een ‘afvalmuur’: een klimmuur/speeltoestel waar je alleen in kunt als je een apparaat inlevert. Vervolgens kun je op de muur ontdekken hoe het apparaat wordt gerecycled. Omdat de school binnenkort geheel wordt vernieuwd, wordt de afvalmuur niet gemaakt maar is het campagne-idee vertaald naar de Techniek Torens. Deze brengen techniek en de circulaire economie in de klas. Kinderen krijgen zo mee dat via recycling van bijvoorbeeld elektrisch gereedschap en andere apparaten, weer nieuwe grondstoffen ontstaan.

Leerlingen van de school kregen naast de prijs een fraai t-shirt en mochten meehelpen om tijdelijke ‘green graffiti’ aan te brengen op het schoolplein. Het verhaal van de afvalmuur zal worden weergegeven op elke inleverdoos die wordt gebruikt bij de landelijke scholen inzamelactie dit najaar.

Afgelopen jaar nodigde Wecycle alle basisscholen uit om voor Wecycle een ‘recyclecampagne’ te bedenken, die kinderen en hun ouders oproept om kleine apparaten en spaarlampen in te leveren op school, winkel of milieustraat. De wedstrijd heeft twee winnaars: basisscholen Maria Goretti uit Gennep en de Rietvink uit Breda. De laatste onthult binnenkort hun prijs. Vijf andere scholen wonnen als troostprijs een karaokeset met hun inzendingen. Dit zijn OBS de Wissel uit Born, Bernadette Mariaschool uit Delft, de St. Jozefschool uit Vlissingen, OBS Generaal van den Bosschool uit Willemsoord en OBS Beukenlaan uit Winschoten.
 
De prijzen zijn financieel mogelijk gemaakt door de Stichting LightRec Nederland en de Stichting VEG. Hierin zijn de producenten en importeurs verenigd van respectievelijk energiezuinige verlichting en elektrische gereedschappen. Zij zijn opdrachtgever aan Wecycle voor de inzameling en recycling van de producten die zij op de markt brengen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids