Basisschool Olof Palme uit Drunen wint de Lentekriebels Award, foto: Floor Godefroy

De basisschool Olof Palme uit Drunen wint de Lentekriebels Award 2018. Met deze award prijst Rutgers basisscholen waar relationele en seksuele vorming een vast onderdeel is van het schoolcurriculum. De Drunense basisschool wordt bekroond omdat zij de lessen al jaren op een creatieve en structurele manier vormgeeft. Zo hebben zij een 'vraag maar raak club', waarbij leerlingen vragen van andere leerlingen beantwoorden over onder andere relaties en seksualiteit. Het is de eerste keer dat de Lentekriebels Award wordt uitgereikt. Dit meldt Rutgers.

De award uitreiking is op 23 maart, de laatste dag van de Week van de Lentekriebels. In deze nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs geven scholen een week lang les over relaties, seksualiteit en weerbaarheid. Rutgers, organiseert de projectweek in samenwerking met de GGD’en.

Schoolbreed aandacht voor relationele en seksuele vorming

Het team van basisschool Olof Palme is zeer vereerd met de prijs. “We steken er al jaren veel tijd in om het schoolbreed op de kaart te hebben en te houden, omdat het zo belangrijk is. De kinderen vinden het altijd een beetje spannend bij de eerste les van het jaar, maar als ze die les gehad hebben is het prima. En onze ouderavond werd dit jaar zeer positief ontvangen, “ zegt  Ingeborg Bunnik - van Rooij (coördinator sociale veiligheid basisschool Olof Palme).

Volgens de jury viel basisschool Olof Palme uit de 18 inzendingen op omdat ze al jaren relationele en seksuele vorming geven, vanaf Valentijnsdag starten met de lessen en deze structureel door het jaar heen geven en ze hierbij de leerlingen betrekken. Verder zorgen ze dat leerkrachten inhoudelijk goed op de hoogte zijn van het onderwerp en nieuwe ontwikkelingen. Interne vertrouwenspersonen worden goed getraind. De school wint 250 euro om in te zetten voor relationele en seksuele vorming.

Andere genomineerden

De andere genomineerden van de award, Kindcentrum ’t Ven in Rosmalen en De St. Jan Baptistschool in Wassenaar, verdienen een eervolle vermelding. Basisschool De Meerpaal in Zoetermeer krijgt dit jaar de aanmoedigingsprijs, omdat zij als school met een uitdagende leerlingen- en ouder populatie werken. Over de intensive manier waarop ze de ouders betrekken is de jury zeer te speken.

Meer informatie op www.seksuelevorming.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids