Tweede Kamer wil soepelere regels voor invalkracht basisschool

Vanwege het grote tekort aan leraren voor het primaire onderwijs, pleit de Tweede Kamer voor een soepelere regelgeving wat betreft invalkrachten. Scholen zij nu nog verplicht om leraren die enkele keren invielen een vast contract te geven. In 2020 wordt deze wet aangepast, maar in de tussentijd is het zoeken naar een tijdelijke oplossing. Dit meldt de Telegraaf.

Een manier om het grote tekort aan leraren op te vangen, is door vervanging makkelijker te maken. De huidige regels maken dat voor scholen echter lastig. Het is mogelijk om de wet aan te passen, zoals nu is gedaan in verband met de heersende griepepidemie. De Tweede Kamer wil deze versoepeling van de wetgeving ook buiten het griepseizoen gaan hanteren.

Je hebt een klas die om een vervanger zit te springen en een beschikbare docent. Dan is het toch niet uit te leggen dat regeltjes in de weg staan van vervanging”, vindt VVD-Kamerlid Heerema. “De wet zorgt voor onnodige roosterproblemen”, beaamt PVV’er Beertema. “Ik hoor vanuit het kabinet dat het allemaal heel ingewikkeld is om te regelen”, zegt Kamerlid Van Meenen (D66), “maar ik kan me daar eerlijk gezegd niks bij voorstellen.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids