Normal_internationaal_kinderen_buitenland_allochtoon1_jpg

Kinderboekenschrijver Rindert Kromhout heeft op verzoek van Save the Children het regeerakkoord 2017 in kindertaal herschreven. Jan Jutte maakte er illustraties bij. Vice-premier Hugo de Jonge kwam gisteren naar de Maria Montessorischool in Den Haag om het eerste exemplaar van het Regeerakkoord in Kindertaal in ontvangst te nemen. Dit meldt Save the Children.

In het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind staat dat kinderen en jongeren het recht hebben om hun mening te geven over zaken waarmee ze te maken krijgen. Het verdrag is ook door Nederland ondertekent maar de participatie van de jeugd blijft hier laag. Met de speciale versie van het regeerakkoord wil Save the Children de overheid laten zien dat het echter niet moeilijk is om kinderen bij politiek beleid te betrekken.

In het Regeerakkoord in Kindertaal staan worden belangrijke beleidsmaatregelen in voor kinderen begrijpelijke taal uitgelegd. Zaken die kinderen direct raken zoals de verplichte Wilhemus-les op school, maatregelen tegen sexting of de nieuwe privacywetgeving waar ook scholen zich aan moeten houden, maar ook meer algemene maatregelen komen aan bod zoals de verlaging van enkele belastingen en de plannen voor vluchtelingen en het milieu.

De kindvriendelijke versie van het regeerakkoord is te te downloaden op de website van Save the Children (savethechildren.nl/laatkinderenmeepraten), samen een uitleg-video en andere materialen. Daarmee is het beschikbaar voor bijvoorbeeld scholen die het willen gebruiken in lespakketten tijdens lessen over (de rol van) de politiek en de maatschappij.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids