Normal_pesten__eenzaam__pestgedrag

Alle scholen, jeugdorganisaties en sportverenigingen op Schiermonnikoog gaan tegelijk starten met het KiVa-programma tegen pesten. Hiermee wordt Schiermonnikoog het eerste KiVa-eiland van Nederland. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

De afgelopen jaren heeft Schiermonnikoog een toename gesignaleerd van het pestgedrag van de eilander jeugd. Het KiVa-programma is gericht op het versterken van de sociale veiligheid en het tegengaan van pesten en biedt de partijen een aanpak om hiermee concreet aan de slag te gaan. Naast basisschool Yn De Mande en middelbare school Inspecteur Boelensschool doen ook onder andere de sportvereniging, de kinderboerderij en de gemeente Schiermonnikoog mee.
 
Deze gezamenlijke participatie is bijzonder, maar ook logisch, vindt Veerle Rijntjes van KiVa Nederland. “Schiermonnikoog is een klein eiland en kinderen komen elkaar overal tegen. Je kunt niet naar een andere school of een andere sportvereniging want er is er maar één. Eilanders moeten het dus met elkaar doen.”
 
Sinds 1 augustus 2015 zijn basis- en middelbare scholen verplicht om te zorgen voor een sociaal veilige omgeving op school. Dat kunnen scholen onder meer doen door een antipestprogramma in te zetten. Het programma KiVa is een antipestprogramma dat gebaseerd is op wetenschappelijke inzichten. Het KiVa-programma is volgens het Nederlands Jeugdinstituut (Nji) effectief tegen pesten op Nederlandse basisscholen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids