Normal_fruit__2_

Deze week is een nieuwe Europese regeling voor schoolmelk, -fruit en -groenten ingegaan. Voor scholen in alle 28 lidstaten van de Europese Unie is 250 miljoen euro beschikbaar gesteld om het project te ondersteunen. Dat meldt Nieuwe Oogst.

De regeling is gisteren, 1 augustus, ingegaan en voegt de twee oude, al bestaande, regelingen samen. De nieuwe regeling is in het leven geroepen om efficiënter te zijn, gerichtere steun te geven en om te zorgen voor meer educatie op het gebied van voeding. Verse groenten, vers fruit en consumptiemelk zijn meteen na de zomervakantie beschikbaar voor scholen. Met de actie moet worden voorkomen dat kinderen te veel toegevoegde suikers, zouten en vetten binnenkrijgen.

Producten mogen niet zomaar geleverd worden. Gezondheids- en milieuoverwegingen, seizoensgebondenheid, verscheidenheid en beschikbaarheid staan centraal bij het kiezen ervan. Bovendien moeten de producten, bij voorkeur, afkomstig zijn uit de EU. Elk land kan daarnaast bijvoorbeeld regionale aankopen of biologische producten stimuleren.

Voor de miljoenen Europese leerlingen is de nieuwe regeling een grote uitkomst. Ook boeren en tuinders profiteren ervan. De verwachting is dat er dit jaar meer kinderen dan ooit worden bereikt met het project. Het beschikbare bedrag wordt besteed aan groenten en fruit aan de ene kant (150 miljoen euro) en melk aan de andere kant (100 miljoen euro). Nederland krijgt van het totaalbedrag 7,5 miljoen toebedeeld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids