Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Een moeder van twee leerlingen van de Haagse Maria Montessorischool die de school had aangeklaagd wegens discriminatie krijgt van de rechter 500 euro schadevergoeding toegewezen. Zij vond dat de school discrimineerde door de jaarlijkse klassenfoto van twee jaar terug tijdens het offerfeest te laten maken. Daardoor staan haar dochters en andere islamitische leerlingen van de school niet op de foto. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens de rechter heeft de school niet goed gehandeld en zich niet goed ingespannen om de schoolfotograaf op een andere dag te laten komen. De school heeft met de situatie onderscheid gemaakt tussen de kinderen en volgens de Algemene wet gelijke behandeling is dit niet toegestaan. De rechter wees daarom een schadevergoeding van 500 euro toe. De vrouw had 10.000 euro van de school geëist. 
 
Het schoolbestuur van de Maria Montessorischool had al toegegeven dat het gekozen fotomoment niet handig was, maar zei daarbij dat die dag de enige mogelijkheid was voor de fotograaf. De school gaf wel de mogelijkheid aan de islamitische leerlingen om de schoolfoto meteen ‘s ochtends vroeg te laten maken, voor het offerfeest aan. De meeste moslims zouden van dat aanbod gebruik hebben gemaakt. De moeder deed dat niet, omdat zij met haar man en kinderen in de moskee zat voor het traditionele gebed. Een paar weken later werd alsnog een foto gemaakt van de leerlingen die wegens het offerfeest ontbraken op de foto. Die foto werd niet gemaakt door een fotograaf, maar door de adjunct-directeur van de school.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids