Normal_jongens_vriendschap_vrienden_klas_kinderen_boeken_leren

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) vindt dat onderwijs voor alle kinderen gratis moet zijn. Ook voor kinderen die speciale lessen krijgen omdat ze hoogbegaafd zijn. Steeds vaker bieden scholen aparte lesuren of zelfs aparte klassen (zogenoemde plusklassen) aan voor kinderen met een hoog IQ. Scholen vragen daarvoor echter vaak een ouderbijdrage die kan oplopen tot 2000 euro per jaar. De VOO roept scholen en besturen op hiermee te stoppen. Dit melden VOO en BNR Nieuwsradio.

De ouderbijdrage is vrijwillig maar blijkt dat in de praktijk vaak niet te zijn. Ouders willen het beste voor hun kind en voelen de morele verplichting te betalen, zegt VOO. Veel ouders kunnen de vaak forse bedragen niet betalen. De VOO vindt dat kinderen hiervan niet de dupe mogen worden.

Hoogbegaafde kinderen hebben de extra aandacht en begeleiding net zo hard nodig als kinderen die minder goed kunnen leren extra ondersteuning nodig hebben. "Het is echt iets anders dan huiswerkbegeleiding of iets 'extra's'", zegt woordvoerder Michiel Jongewaard. Via de regeling Prestatiebox hebben scholen extra geld gekregen voor onderwijs aan hoogbegaafden. Een ouderbijdrage zou niet nodig hoeven zijn, stelt VOO.

Op BNR Nieuwsradio riep Jongewaard schoolbesturen dan ook op om het hoogbegaafdenonderwijs zelf te betalen. Ook wil de verenging dat de PO-Raad en de VO-Raad hun leden hier op aanspreekt. Door het vragen van een hoge ouderbijdrage vergroten scholen de verschillen tussen arm en rijk en krijgen kinderen uit armere gezinnen minder kansen. Passend onderwijs moet echter voor iedereen toegankelijk zijn en het is de verantwoordelijkheid van de scholen hiervoor te zorgen, aldus Jongewaard.

Om meer inzicht te krijgen in de ervaringen van zowel ouders van hoogbegaafde kinderen als schoolleiders die hoogebgaagfdenonderwijs op hun school aanbieden, heeft de VOO een online vragenlijst samengesteld. Het invullen kost maximaal 5 minuten. De resultaten van deze vragenlijst worden bekend gemaakt in het magazine ONZE SCHOOL en zijn bepalend voor eventuele acties met betrekking tot de vrijwillige ouderbijdrage door de VOO.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids