Normal_rss_entry-93588

De ouders van Salam, het meisje dat na schoolzwemmen verdronk, zijn 'uitermate teleurgesteld dat de twee leerkrachten vrijuit zijn gegaan'. Dat zei hun advocaat Bert van Engelen donderdag na afloop van de uitspraak. De onderwijsvakbond CNV is daarentegen opgelucht dat twee leerkrachten zijn vrijgesproken van schuld aan de dood. Ook de PO-Raad noemt de vrijspraak van de leerkrachten belangrijk.

"Hun dochter viel onder hun verantwoordelijkheid. Zij hebben een fout gemaakt, want ze hebben niet gezien dat Salam van het ondiepe naar het diepe bad ging'', zegt hun advocaat Bert van Engelen. Ook hekelt de raadsman de school. "Die heeft de leraren onvoldoende voorbereid op hun taak. De leerkrachten grepen terug op wat zij in de praktijk gewend waren: tijdens het zwemmen nemen de badmeesters de verantwoordelijkheid over'', stelt Van Engelen. De rechtbank haalde in het vonnis ook aan dat de docenten onvoldoende op de hoogte waren van de geldende protocollen. De advocaat wil met het Openbaar Ministerie in gesprek over hoe het nu juridisch zit met de verantwoordelijkheid van de school.

Voorzitter Loek Schueler van CNV noemt de vrijspraak van de leerkrachten echter belangrijk voor de leerkrachten zelf. Volgens hem "moeten er goede afspraken worden gemaakt over veiligheid en moeten leraren die kennen en naleven. Maar kinderen leren niet alleen in een schoolklas. Ze moeten ook buitenspelen, meedoen aan een sportdag of de natuur in. Dat brengt risico’s met zich mee en die mag je niet neerleggen bij de leraar.''

De organisatie voor basisonderwijs PO-Raad hoopt dat met de vrijspraak van twee leerkrachten voor de verdrinking van het schoolmeisje Salam, de rust in de sector terugkeert. Als het wel tot een veroordeling was gekomen, dan zouden de scholen terughoudender worden met schoolzwemmen. En dat is zeer onwenselijk, stelt voorzitter Rinda den Besten van de PO-Raad in een reactie op het vonnis. De PO-Raad vindt het belangrijk dat de protocollen kritisch worden bekeken en dat ze onder alle leraren en schoolleiders bekend zijn. Wel benadrukt Den Besten dat er bij het werken met kinderen altijd risico’s zullen blijven bestaan en incidenten helaas nooit helemaal te voorkomen zijn.

Door: ANP