Normal_groep_bassischool

Ziekteverzuim op scholen komt steeds vaker voor. Daarbij gaat het vooral om gevallen waarbij kinderen onterecht door hun ouders worden ziek gemeld. Volgens justitie is er sprake van een groeiend probleem dat niet makkelijk op te lossen is. Dat meldt Dagblad van het Noorden. 

Volgens Anna van den Oever, officier van justitie bij het parket Noord-Nederland, houdt dit soort verzuim de leerplichtambtenaren in het hele land momenteel erg bezig. Zij beschouwt ziekte als een nieuw soort schoolverzuim. De redenen om kinderen niet op school te laten komen lopen sterk uiteen.

Luxe verzuim komt bijvoorbeeld voor wanneer ouders hun kind door vakantie een dag langer thuis laten. Ook komt het voor dat ouders zelf ziek zijn en hun kind thuis houden zodat hij of zij kan helpen met verzorgen. Daarnaast heeft Van den Oever gevallen gezien waarbij ouders niet wilden meewerken aan een onderzoek van een jeugdarts als hun kind vaak afwezig van school is.

Qua straf gaat het vaak om werkstraffen, geldboetes en begeleiding door de reclassering. Leerplichtambtenaren mogen proces-verbaal opmaken als een kind te vaak is ziek gemeld. Er wordt alles aangedaan om het kind weer terug te krijgen op school, want, zo zegt Van den Oever, “een kind hoort naar school te gaan en niet thuis te zitten.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids