Normal_gymnastiek

Op islamitische basisschool Yunus Emre in Den Haag wordt er voor jongens en meisjes gescheiden gymles gegeven. De school krijgt daarover behoorlijk wat kritiek te verduren, maar trekt zich daar niets van aan. De aparte lessen worden niet gegeven uit religieuze overwegingen; 'fysieke verschillen' en roosterproblemen maken gezamenlijk gymmen niet mogelijk, volgens directeur Abdelsadek Maas. Dat meldt het AD.

De schooldirecteur zegt dat er al sinds 1989 gescheiden gymlessen worden gegeven op de islamitische school. Voor meisjes en jongens zijn er aparte gymzalen. Tijdens sportdagen en tijdens het zwemmen wordt er wel gezamenlijk gesport, voegt Maas daaraan toe. Omdat het schoolrooster moeilijk aan te passen blijkt, is het technisch gezien simpelweg niet mogelijk om gezamenlijke gymlessen in te voeren, volgens de directeur.
De gescheiden gymlessen roepen bij de PVV in de Haagse gemeenteraad behoorlijk wat woede op. PVV-raadslid Elias van Hees spreekt van smoesjes en een middeleeuwse school. Van Hees is bovendien van mening dat er een einde moet komen aan de gemeentelijke subsidie van circa 15.000 euro voor sportcoördinatoren. Ook de VVD kan zich niet vinden in de argumentatie van Maas.

Het stadsbestuur heeft een aantal vragen gekregen over de kwestie. Volgens het college mogen scholen echter zelf weten hoe ze hun onderwijsprogramma invullen. Het is niet de taak van de gemeente op daarop toe te zien. Onderwijswethouder Saskia Bruines wordt door de partijen nu om nadere uitleg gevraagd. Zij vinden dat er in het belang van de leerlingen moet worden nagedacht en gehandeld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids