Ericaschool gestopt met schoolzwemmen na dood Salam

De Ericaschool in Rhenen is sinds de tragische dood van het meisje Salam gestopt met schoolzwemmen. Twee leerkrachten van de school staan maandag terecht in de Utrechtse rechtbank. Dit meldt het AD.

Salam verdronk in september 2015 na afloop van het schoolzwemmen in zwembad ‘t Gastland in Rhenen. Het was pas de derde zwemles van het Syrische meisje, die pas enkele maanden in Nederland verbleef. Ze was samen met haar familie gevlucht uit Damascus. Haar overlijden zorgde voor een stroom aan emotionele reacties uit heel Nederland. Na enkele maanden onderzoek besloot het Openbaar Ministerie om de drie betrokken badmeesters en twee leerkrachten strafrechtelijk te vervolgen.

“Op termijn willen we met onze leerlingen weer mee gaan doen aan het schoolzwemmen. Maar het is verstandig om te wachten tot de rechtszaak voorbij is. Als we niet precies weten wat de risico’s en de gevolgen zijn, kunnen we beter afwachten.” Directeur van de school Karin Majoor wil in verband met de strafzaak tegen haar leerkrachten verder niets zeggen. “We komen volgende week met een persbericht.”

Directeur van de exploitant van het zwembad, Erwin van Iersel, bevestigt dat het na het ongeluk meerdere scholen zijn gestopt met het schoolzwemmen. “Met uitzondering van de Ericaschool doen die scholen dit schooljaar weer mee aan het schoolzwemmen. Zij zaten allemaal met vragen. Die hebben we netjes beantwoord.” Dat de Ericaschool de lopende rechtszaak nog even afwacht, is volgens hem begrijpelijk.

De strafzaak begint aanstaande maandag, en ook dinsdag en woensdag zijn beschikbaar gesteld voor de behandeling van de zaak. Dan zullen ook de ouders van Salam aan het woord komen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids