Logo_primair_onderwijsraad_po-raad_logo

De PO-Raad en VO-raad vinden het niet passend dat de overheid gaat voorschrijven aan welke thema's scholen aandacht moeten besteden tijdens burgerschapslessen. De sectororganisaties vinden dat de staatssecretaris met zijn reactie in de media op het rapport van de inspectie hierover geen recht doet aan de inzet van scholen en leraren op dit terrein. Dit meldt de PO-Raad.

De sectororganisaties reageren hiermee op de aankondiging van staatssecretaris Dekker van Onderwijs waarin hij stelt met een wetsvoorstel te komen die scholen onder meer voorschrijft aan welke thema's ze aandacht moeten besteden tijdens burgerschapslessen. Ook moet burgerschap een prominentere plek krijgen in het onderwijsaanbod. Dekker is momenteel niet tevreden over de kwaliteit van burgerschapsonderwijs.
 
De PO-Raad en VO-raad staan zeker open voor een gesprek over hoe burgerschapsvorming verder verbeterd kan worden. Natuurlijk willen scholen in gesprek over verdere verbetering van de burgerschapsvorming, en moet wellicht beter zichtbaar gemaakt worden wat er al gebeurt. Het is een complex thema voor scholen om daar invulling aan te geven. Maar het heeft geen zin dat via langdurige wetgevingstrajecten te gaan regelen. "En een kop in De Telegraaf die zegt dat scholen onderwijs geven zonder normen en waarden helpt daar zeker niet bij" aldus de PO-Raad en VO-raad.
 
Burgerschap is een belangrijk onderwerp van gesprek in de discussie over de vernieuwing van het curriculum, ofwel Onderwijs2032. In die discussie werkt het onderwijsveld met diverse andere partijen aan nieuwe, modern kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs. Een gesprek over burgerschapsonderwijs als onderdeel van deze kerndoelen hoort hierin thuis en niet in een wetsvoorstel. De kracht van ons onderwijssysteem is diversiteit. Het is aan de autonomie van scholen en leraren om invulling te geven aan burgerschapsvorming, aldus de PO-Raad en VO-raad.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids