Meisjes binden de strijd aan met zelfgebouwde robot, foto: Stichting Techniekpromotie
Zo’n vierhonderd kinderen van negen tot vijftien jaar trekken zaterdag aanstaande naar het Deltion College in Zwolle voor de Benelux finale van de FIRST® LEGO® League. In deze internationale wetenschap en technologiewedstrijd die georganiseerd wordt door Stichting Techniekpromotie, worden de deelnemers op drie onderdelen beoordeeld om de felbegeerde Champions Award te winnen. Zij moeten in teams een projectonderzoek uitvoeren, een robot bouwen en programmeren en samenwerken volgens de waarden die het programma hoog in het vaandel draagt. Dit jaar draait alles om het dierenrijk waar mens en dier samen proberen het leven beter te maken voor iedereen. Naast de wedstrijden en jureringen zijn er uitdagende workshops om kinderen te laten zien hoe verrassend wetenschap en technologie kunnen zijn. Dit meldt Stichting Techniekpromotie.
 
Naast het projectonderzoek moeten de teams een volledig autonome robot ontwerpen, bouwen en programmeren. Daarbij maken zij gebruik van het LEGO MINDSTORMS® systeem. Met deze robot voeren ze op een wedstrijdtafel missies uit tegen de andere teams. Het derde onderdeel waar de teams op worden beoordeeld zijn de internationale core values die de FIRST® LEGO® League centraal stelt in het programma: o.a. focus op samen leren, sportiviteit voorop en ‘ontdekken is belangrijker dan winnen’. Door deze waarden te omarmen leren kinderen onder andere dat het helpen van een ander de basis is van teamwork.
 
Via de regiofinales zijn 50 teams uit de Benelux doorgestroomd naar de  grote finale in Zwolle op zaterdag 4 februari. De finale wordt georganiseerd door Stichting Techniekpromotie in nauwe samenwerking met het Deltion College en het Techniekpact Landsdeel Oost. 
 
In totaal vonden er 28 regiofinales in Nederland en België plaats en deden er 651 teams mee aan de voorrondes. Een team bestaat uit maximaal 10 kinderen. De teams die de finale van 4 februari winnen, bemachtigen naast hun Benelux titel, een plaatsje op het World Festival in St. Louis (VS), van 26 tot en met 29 april, het Open European Championship in Aarhus (Denemarken), van 25 tot en met 28 mei of het International Open Championship in Bath (UK), van 21 tot en met 25 juni. Wereldwijd nemen 300.000 kinderen uit meer dan 80 verschillende landen deel aan de wedstrijd en nog veel meer leerlingen gaan jaarlijks met het lesmateriaal aan de slag.
 
Het randprogramma van de FIRST® LEGO® League bestaat onder andere uit het Science Festival waar deelnemers en bezoekers workshops kunnen volgen op het gebied van robotica, solderen en pijpsnijden, virtual reality, green screen en spelen met beeld en geluid. Verder zijn er onder andere demonstraties van Stichting Hulphond.
 
De Benelux finale staat nu dus voor de deur en de inschrijving voor deze editie is gesloten. Maar de inschrijving voor het nieuwe seizoen 2017-2018 opent alweer op 1 april en heeft als thema Hydro Dynamics (water).
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids