Normal_boeken__kinderboeken__klas__lezen__kinderen__po__voorlezen

De behandeling van het wetsvoorstel 'Wet samen sterker door vereenvoudiging samenwerkingsschool' in de Eerste Kamer is uitgesteld. De Eerste Kamercommissie voor Onderwijs wil eerst meer informatie over het wetsvoorstel voordat zij het plan in behandeling nemen. De bespreking van het voorstel is daarom uitgesteld in afwachting van nadere voorlichting door de Raad van State. Dit meldt PO-Raad.

In december ging de Tweede Kamer akkoord met het plan van staatssecretaris Dekker voor Onderwijs om het vormen van samenwerkingsscholen makkelijker te maken. Met uitzondering van de christelijke partijen stemde de Kamer voor het plan. De aanpassing zou tegemoet komen aan de wens van veel scholen, aldus onder meer voorstander PvdA. De CDA, ChristenUnie en SGP stemden tegen omdat zij vinden dat een samenwerkingsschool een uitzondering moet blijven.

De PO-Raad vindt het jammer dat een besluit over het wetsvoorstel nu langer op zich laat wachten. Voor veel scholen is de invoering van de nieuwe wet noodzakelijk om het hoofd boven water te kunnen houden, aldus de sectorvertegenwoordiger. Dit is met name het geval in krimpgebieden waar scholen kampen met dalende leerlingaantallen.

Een samenwerkingsschool is een formele samenwerking tussen een openbare school en een school voor bijzonder onderwijs. In krimpgebieden is het vaak moeilijk om twee aparte scholen te laten bestaan door de lage leerlingenaantallen. Nu is een officiële fusie binnen de wet al mogelijk, maar daaraan zijn nog veel voorwaarden gebonden waardoor scholen vaker kiezen voor een informele samenwerking. Aanpassing van deze voorwaarden moet ervoor zorgen dat de rechten van ouders en scholen beter geregeld wordt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids