Normal_zonneenergie_zonne-energie

Energy Challenges is een wedstrijd tussen scholen, maar vooral een enthousiasmerend project waarbij leerlingen, ondersteund door monitoring, een energiecampagne bedenken en uitvoeren op school. Hierdoor leren de kinderen veel over energie en wordt bij hen én in hun omgeving energiebewustzijn ontwikkeld. Op vrijdag 27 januari 2017 is het de beurt aan 250 basisschoolleerlingen van 16 basisscholen uit Groningen en Drenthe om gezamenlijk het nieuwe challengejaar af te trappen. Dit meldt Energy Challenges.

De kick-off aanstaande vrijdag is de officiële start waarna de leerlingen actief op school aan de slag kunnen met hun energiecampagne. Het doel van deze campagne is energiebewustwording en gedrag te stimuleren op school én in hun eigen omgeving. Onder leiding van Raynaud Ritsma, veelzijdig presentator van kinderprogramma Tsjek en leadzanger van Vangrail, worden de leerlingen opgezweept. Om het enthousiasme aan te jagen gaan de leerlingen verschillende energieke workshops volgen. 
 
Energy Challenges richt zich op leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs. Een groep leerlingen in de school (Energizers) gaat de uitdaging aan om zoveel mogelijk energie te besparen. Ze bedenken een plan om anderen (medeleerlingen, ouders en leerkrachten) daarbij te betrekken en ook te stimuleren tot energiebewust gedrag. De Energizers krijgen verschillende opdrachten zoals het maken van filmpjes en het organiseren van een event. Natuurlijk gaan ze op zoek naar manieren om energie te besparen op school. Tussendoor hebben ze regelmatig contact met de Razende Reporter die de Energizers (en hun acties) in het zonnetje zet via de nieuwsbrief, website of social media. 
 
Energy Challenges werkt samen met provincies, gemeenten, onderwijsinstellingen, bedrijven en andere maatschappelijke organisaties. Het projectteam ondersteunt de scholen tijdens het schooljaar en bestaat uit een projectleider, projectsecretaris, technisch specialist, onderwijsspecialist, communicatiespecialist en Razende Reporter(s). Het projectteam wordt bij het opstellen van het maatwerkadvies ondersteund door technische stagiaires van het mbo en hbo, ook de Razende Reporter is een stagiair. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids