Normal_klas_lokaal_leeg_school_stoelen_tafels

De Amsterdamse wethouder Kukenheim van Onderwijs heeft laten weten dat het college positief heeft gereageerd op een verzoek van de stichtingen Witte Tulp Onderwijs en Cosmucus Onderwijs om te fuseren. De twee scholen zijn gelieerd aan de Turkse spiritueel leider Fethullah Gülen. Dat meldt Het Parool.

De aanhang van Gülen wordt door de Turkse president Erdogan beschuldigd van de mislukte couppoging in juli. De spanningen die op deze gebeurtenis volgde hebben geleid tot een forse afname in leerlingenaantallen op de scholen. Basisschool Cosmicus zag 52 leerlingen naar een andere school gaan en bij de Witte Tulp waren dit 181 leerlingen.

Om financiële risico's te spreiden en de onderwijskwaliteit te waarborgen hebben de besturen bij de gemeente het verzoek ingediend voor een fusie. De besturen hadden in 2015 al het voornemen voor een fusie, maar door een daling in het leerlingenaantal kampt vooral stichting Cosmucis Onderwijs nu in een financieel kwetsbare situatie. De fusieplannen kregen daardoor meer prioriteit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids