Normal_zeelandbrug

Op 19 december 2016 ondertekende gedeputeerde Ben de Reu (Cultuur) het convenant cultuur 2017-2020 op het ministerie van Onderwijs samen met minister Bussemaker. De intentieverklaring Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs maakt onderdeel uit van dit convenant. Met deze ondertekening sluit Zeeland voor een tweede periode aan bij deze rijksregeling. Dit meldt provincie Zeeland.

De Provincie Zeeland zet in op het stimuleren van een doorgaande leerlijn cultuureducatie voor alle scholieren in Zeeland, dus van primair onderwijs tot en met hoger en universitair onderwijs. Dit is een continu proces bij zowel de culturele instellingen als bij het onderwijs in Zeeland.
 
Door provinciale ondersteuning van Zeeuwse culturele instellingen en de regionale centra voor cultuureducatie worden scholen actief uitgedaagd en geholpen om cultuureducatie een vaste plek binnen het onderwijs te geven. Om dit te bereiken wordt de aandacht steeds meer verlegd van kennismaking naar een samenhangend programma gericht op de ontwikkeling van het culturele bewustzijn van kinderen. Deze ontwikkeling moet aansluiten bij hetgeen binnen de scholen op andere leergebieden al gebeurt.
 
Gedeputeerde Ben de Reu: “Ik vind het belangrijk dat Zeeuwse jongeren op jonge leeftijd leren over en van cultuur op een manier die aansluit bij de beleefwereld van de jongeren, dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens de Kinderkunstweek. Cultuur is meer dan het bezoeken van een museum”.
 
Door deze inzet is in de afgelopen jaren onder schoolbesturen de betrokkenheid voor cultuureducatie vergroot. Schoolbestuurders zetten zich actief in om cultuureducatie een steviger plek te geven in het curriculum. Zo honoreerde het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) in juni 2016 de aanvraag van drie onderwijsorganisaties in Zeeland. Voor de regeling Professionalisering Cultuuronderwijs, hebben inmiddels zestien scholen ingetekend. Daarnaast zijn zestien scholen gestart met inzet van de Impulsregeling Muziekonderwijs.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids