Normal_fusie__samenwerking__puzzel__handen

Openbare en bijzondere scholen moeten gemakkelijker samen verder kunnen, vooral op plekken waar scholen moeten sluiten wegens te weinig leerlingen. Dat is het voorstel van staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Dat meldt de Tweede Kamer.

Het aantal leerlingen in Nederland daalt, in het algemeen, maar vooral in dunbevolkte regio's. Daarom is het soms niet mogelijk om op één plek de openbare én bijvoorbeeld de christelijke school open te houden. Daardoor verschralen de keuzemogelijkheden in het onderwijsaanbod, en dat is jammer, vindt Straus (VVD). Een samenwerkingsschool kan een goede oplossing zijn bij daling van de leerlingaantallen of krimp. Een polderoplossing waarmee we blij mogen zijn, vindt Beertema (PVV). Het wordt dan een school met een openbaar én een levensbeschouwelijk profiel onder één dak.

Volgens Ypma (PvdA) willen veel scholen dit zelf, maar worden ze in de weg gezeten door wettelijke drempels voor het starten van een samenwerkingsschool. "Wij in Den Haag lopen achter, de werkelijkheid bestaat al", vat zij de situatie in het land samen. Als er van onderop vraag naar is, kunnen we dit toch gewoon toejuichen? Van Dijk (SP) wil scholen die willen samenwerken geen strobreed in de weg leggen. Net als Van Meenen (D66) zou hij de vrijheid om samen te werken zelfs nog verder willen verruimen.

Vooral de christelijke partijen hebben nogal wat bezwaren tegen de wet van Dekker. Het wordt formeel mogelijk dat openbare schoolbesturen een samenwerkingsschool mogen besturen. Daarmee wordt uiteindelijk de gemeente verantwoordelijk voor de identiteit van het bijzondere, vaak levensbeschouwelijke profiel. Volgens Rog (CDA) is dat onwenselijk. Bisschop (SGP) benadrukt dat ook de Raad van State hier ernstige kritiek op heeft. Het is strijdig met de Grondwet als de overheid bevoegd is om bijzonder onderwijs aan te bieden. De grondwettelijke uitzonderingspositie van de samenwerkingsschool komt onder druk te staan, zegt ook Bruins (ChristenUnie).

De verplichte identiteitscommissie die Dekker wil instellen, is een inbreuk op de autonomie van het schoolbestuur, vindt Bisschop. Bovendien komt identiteit niet van een commissie, maar is het iets van de hele school, vult Rog aan. Staatssecretaris Dekker (Onderwijs) reageert op een later moment op de inbreng van de Kamer.