Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

Vandaag is de laatste dag dat er gestemd kan worden voor de publieksprijs van de Nationale Jeugdhulpprijzen. Een van de genomineerden is Thuistaal van Rijnbrink en Saxion lerarenopleiding basisonderwijs in Enschede. Bij de project bezoeken studenten vluchtelingengezinnen en gaan samen met de kinderen lezen en spelletjes doen met als doel de taalontwikkeling te stimuleren en daarmee de integratie te bevorderen. Dat meldt Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Sinds de opening van de stemming voor de publieksprijs op 1 november hebben ruim 5.000 mensen hun stem uitgebracht via www.nationalejeugdhulpprijzen.nl. Er zijn zes genomineerden voor zowel de vakprijs als de publieksprijs. Het winnende project wint het prijzengeld van 20.000 euro. Ook is er een vakprijs. De winnaars van de prijzen worden bekend gemaakt tijdens de Mulock Houwer-lezing op 24 november.

Naast Thuistaal zijn de genomineerden: Het Mind-Spring Junior programma van Stichting Mind-Spring dat zich richt op het versterken van eigen kracht en (sociale) steun van kinderen in AZC's. Beter een goede buur van Stichting Timon waarbij vrijwillige 'omwoners' naast alleenstaande jonge vluchtelingen gaan wonen, samen met hen dingen doen en hen zo op weg helpen in de Nederlandse samenleving. De Toekomstacademie van New Dutch Connections waarbij jonge vluchtelingen met behulp van vele vrijwilligers werken aan een toekomst waarin ze hun dromen en kansen kunnen waarmaken. Family Empowerment (Fame) van Stichting Centrum '45 dat gericht is op het vergroten van de veerkracht en het sociale netwerk van met name Syrische gezinnen (vluchtelingen en asielzoekers). En Asielvloggers van de Kindercorrespondent waarbij vluchtelingenkinderen leren vloggen zodat ze hun stem kunnen laten horen, iets wat nauwelijks gebeurt maar wel een helende werking heeft volgens de betrokken kinderen.

De Nationale Jeugdhulpprijzen gaan dit jaar naar inspirerende en veelbelovende initiatieven die erop gericht zijn de rechten van vluchtelingenkinderen zo goed mogelijk te behartigen. De prijzen bestaan uit een publieksprijs en vakprijs. De vakprijs wordt toegekend door een jury bestaande uit professionals en ervaringsdeskundigen: Kees Bakker, juryvoorzitter (Nederlands Jeugdinstituut), Martine Goeman (Defence for Children), Akhrat Selevani (ervaringsdeskundige), Dorine Manson (Vluchtelingenwerk), Mher Buthan (Theater DEGASTEN) en Samia Saiid (Nidos).

De Nationale Jeugdhulpprijzen zijn een initiatief van het Jeugd Innovatie Fonds. De organisatie is in handen van het Nederlands Jeugdinstituut. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids