Normal_leerlingen__kinderen__basisschool__po__huiswerk__afkijken__leren

Er komen in Nederland nauwelijks nieuwe basisscholen bij. Dit jaar zijn het er tien. En dat terwijl de overheid vernieuwende concepten en ideeën binnen het onderwijs toejuicht. Dit meldt Trouw.

Sinds 2011 schommelt het aantal nieuwe scholen tussen de 9 en de 15 per jaar. Uit cijfers van uitvoeringsorganisatie Duo blijkt dat van de in totaal 32 scholen die in 2009/2010 en 2010/2011 werden opgericht alweer tien scholen gesloten zijn. Volgens Ben Mom van werkgeversorganisatie VBS is dat niet vreemd. Scholen moeten in korte tijd zowel de kwaliteit als voldoende leerlingen realiseren om te voldoen aan de stichtingsnorm. Momenteel zijn er hooguit zo'n vijf vernieuwende onderwijsinitiatieven per jaar die serieus kans maken om 'bekostigd' te worden als school.
 
Het ministerie van Onderwijs heeft een wetsvoorstel ingediend, getiteld 'Meer ruimte voor nieuwe scholen'. Hiermee moet het makkelijker worden om scholen te stichten die geen religieuze oorsprong hebben, maar een pedagogische of didactische. Mom kan nog niet inschatten of de animo hiervoor inderdaad toeneemt als zo'n wet er komt. Voornamelijk islamitische scholen hebben in het huidige stelsel nog groeiruimte. Deze zijn nog niet oververtegenwoordigd, zoals dat bijvoorbeeld bij katholieke scholen soms wel het geval is.
 
De tien initiatieven van dit jaar betreffen twee openbare, drie algemeen bijzondere, drie islamitische en twee katholieke scholen. Er zijn afgelopen jaar 87 basisscholen gesloten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids