Normal_moeder_dochter_kind_familie

Het onderwijs in Nederland is patriarchaal. Scholen nemen kinderen, ouders en ouderbetrokkenheid nog steeds niet serieus. Daar moet verandering in komen, vinden Oudervereniging Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Instemmingsrecht voor ouders over de extra zorg op school is daarbij een belangrijke stap. Dit meldt Oudervereniging Balans.

Met instemmingsrecht stimuleer je de samenwerking tussen ouders en de school die er gezamenlijk voor moeten zorgen dat kinderen zich zo optimaal mogelijk ontwikkelen: cognitief, fysiek en sociaal emotioneel. Een motie van Tweede Kamerlid Ypma voor instemmingsrecht wordt woensdag 12 oktober in de Tweede Kamer besproken. 
 
De leraar zou, als het om een zorgleerling gaat, net als hulpverleners in de zorg buiten school altijd samen moeten werken met ouders bij het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief (OPP). Dat is een document waarin de doelstellingen voor een zorgleerling worden beschreven in het onderwijs. Met instemmingsrecht voor ouders beslissen ouders en school samen over het handelingsdeel van het OPP en moet de ouder instemming geven voor inhoud en uitvoering. 
 
De PO- en VO-raad vinden instemmingsrecht voor ouders niet nodig en zien het als overbodige juridisering. Balans en de NVA zien juist dat scholen zich nog te vaak verzetten tegen samenwerking met ouders. Investeren in ouderbetrokkenheid is investeren in de ontwikkeling van een kind. Dat toont wetenschappelijk onderzoek ook aan. Ouders zijn een belangrijke partner voor de school. Met instemmingsrecht wordt een stap gemaakt in het verminderen van de onderwijsbureaucratie. 
 
Balans en de NVA vragen de politiek goed na te denken en voor de motie voor instemmingsrecht voor ouders op het handelingsdeel van het ontwikkelingsperspectief te stemmen. Geef ouders instemmingsrecht over extra zorg op school. Zodat ouders, net als in de medische zorg en GGZ-zorg, als een gelijkwaardige partner kunnen samenwerken en instemming moeten geven voor inhoud en uitvoering voor de zorg aan hun kind. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids